Tampereen Apuvälinemessuilla viihdytään liikkuen

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 17.10.2011

Apuväline, Hyvinvointi & Koti -messut pidetään Tampereella marraskuussa 10.-12.11. Vanhustyön keskusliitto on mukana messuilla omalla osastolla sekä Nurkat kuntoon – korjausrakentamisen seminaarilla. Tapahtuma järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 10.–12.11.

Vanhustyön keskusliiton osastolla 404 voi tutustua liiton toimintaan, julkaisuihin sekä netissä olevaan uuteen palveluhaku-toimintoon. Uuden palveluhaun avulla kuka tahansa voi hakea verkossa tietoja Vanhustyön keskusliiton jäsenyhteisöistä ja niiden tuottamista palveluista. Hakuja voi tehdä mm. paikkakunnan, maakunnan tai etsityn palvelumuodon perusteella. Vanhustyön keskusliittoon kuuluu noin 350 yhdistys- tai säätiöpohjaista vanhustyön toimijaa eri puolita maata.

Torstaina 10.11. Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonta järjestää seminaarin korjausrakentamisesta. Seminaarissa kuullaan arkkitehdin näkemyksiä vanhusten ja ryhmäkotien asuntojen suunnittelusta, pesutilojen vaatimuksista, esteettömistä sisääntuloista, putkiremonttien vaihtoehdoista sekä poistumisturvallisuuden uusista vaihtoehdoista. Seminaarin hinta on 50 euroa ja siihen tulee ilmoittautua viimeistään 31.10.

Vanhustyön keskusliiton ja Vanhus ja lähimmäispalvelun liiton yhteinen KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle kätevä teknologia) esittäytyy osastolla 402. Projekti järjestää yhteistyössä eri vanhus- ja vammaisjärjestöjen kanssa Ikäännymme yhdessä seminaarin lauantaina aamupäivällä. 13.11. Seminaarissa käsitellään ikääntyvän ihmisen hyvää arkea tukevaa teknologiaa laajasti eri näkökulmista. Seminaari on maksuton, mutta ilmoittautuminen on välttämätöntä etukäteen. Ilmoittautumiset viimeistään 31.10.

Messujen ohjelma aiempia vuosia liikunnallisempi

Esimakua siitä saadaan heti torstaina 10.11, jolloin tapahtuman avajaisseremonioita vauhdittaa Pii Poon perhesirkus. Lempäälässä toimivassa perhesirkuksessa on mukana sekä aikuisia että lapsia. Sen toiminta on suunnattu perheille, joilla on vähintään yksi erityistä tukea tarvitseva lapsi tai nuori. Avajaisten lisäksi Pii Poo esiintyy perjantaina ja lauantaina, jolloin pidetään sirkuskoulua messuvieraille.

Messujen perinteisen Liikuntamaan toteuttaa Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry. Kaikkiaan lajeja, välineitä ja harrastusmahdollisuuksia on lähes 30 toimintapisteessä.

Television jumppaohjelmistakin tuttu Anne Sällylä on Ohjelma-areenan juontajana perjantaina. Muina juontajina nähdään torstaina Ringa Ropo ja lauantaina Ville Klinga. Tanssitunnelmaan pääsee Ratinan senioritanssijoiden mukana ja pyörätuolitanssia esittävät Pirkanmaan pyörätuolitanssijat ry.

Talven lähestyessä ovat tarpeen myös vinkit pystyssä pysymiseen. Suomen Judoliiton ja Invalidiliiton esityksessä "Pystyssä pysymisen perusteet" kerrotaan myös oikeaoppisesta kaatumisesta.

Avustajakoirat avustavat käyttäjäänsä monissa eri toimissa, ja tehtäviin voi kuulua pyörätuolin vetämistä, tavaroiden nostamista ja siirtämistä, ovien avaamista ja sulkemista ja valojen sytyttämistä tai sammuttamista. Opas- ja avustajakoirat eli elävät apuvälineet esiintyvät kaikkina messupäivinä Ohjelma-areenalla, jossa koirien koulutuksesta ja työstä voi kuulla lisää.

Messut avoinna:
to 10.11. klo 9 -17 (vain ammattilaiset)
pe 11.11. klo 9 - 17 (myös yleisö)
la 12.11. 9 -16 (myös yleisö)

Hinta: Aikuiset 12 €, Lapset (7-15 v) opiskelijat ja eläkeläiset 10 €, ryhmät (väh. 10 henkilöä) 7 €.
Lisätietoja: www.apuvaline.infoTakaisin