Vapaaehtoisuus vanhustenviikon teemana

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 26.9.2011

Vanhustenpäivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 2.10. ja vanhustenviikkoa 2.-9.10. Vanhustyön keskusliitto on nimennyt viikon teemaksi Vapaaehtoisuus voimana – Frivillighet som kraft! Teema liittyy kansainväliseen vapaaehtoistoiminnan vuoteen.

– Ikääntyneet ja vapaaehtoistoiminta: mitä tämä sanapari pitää sisällään? Sekä auttajia, toimijoita että tuen tarvitsijoita. Eläkepäivien tullen monella on vielä virtaa ja halua toimia. Antaa aikaansa ja osaamistaan ja samalla saada elämäänsä ihan uusiakin ulottuvuuksia. Voi olla lipaskerääjänä, kerhon vetäjänä, ulkoiluttajana, apuna lomakkeiden täytössä ja asioinnissa tai juttukaverina. Vapaaehtoistoiminta on kuitenkin myös kestävyyslaji. Ainakin silloin, kun sitoudutaan tukemaan hauraita ihmisiä – lapsia tai vanhuksia, muistuttaa Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Pirkko Karjalainen.

Vanhustyön keskusliiton kampanjamateriaalia on jaettu laajasti palvelutaloihin, vanhainkoteihin, kuntiin, seurakuntiin ja erilaisiin yhteisöihin innoittamaan vanhustenpäivän ja -viikon viettoon. Tapahtumatarjontaa onkin laajasti eri puolilla maata. Vanhustenpäivällä ja -viikolla on kampanjasivusto myös Facebookissa.

Vanhustenpäivän valtakunnallinen pääjuhla pidetään Joensuussa sunnuntaina 2.10. Juhlapuhujana on kansanedustaja Riitta Myller, joka esittää myös valtiovallan tervehdyksen. Tilaisuuden avaa Joensuun vanhusneuvoston puheenjohtaja Heimo Hassinen, Vanhustyön keskusliiton tervehdyksen esittää keskusliiton puheenjohtaja, professori Reijo Tilvis ja Joensuun kaupungin tervehdyksen tuo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Väistö.

Tilaisuudessa jaetaan Vanhustyön keskusliiton ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen Vanhusteko 2011 -palkinto sekä Joensuun kaupungin kannustuspalkinto vanhustyön toimijalle. Juhlassa viihdyttävät Joensuun mieslaulajat, Joensuun Konservatorion Puhallinorkesteri sekä eläkeläisjärjestöistä koottu senioritanssiryhmä.

Tilaisuuden ovat järjestäneet yhteistyössä Joensuun kaupunki, Joensuun vanhusneuvosto ja Vanhustyön keskusliitto. Juhla pidetään Joensuun Urheilutalolla, Koskikatu 12, ja se alkaa kahvitarjoilulla klo 13.00. Pääjuhla alkaa klo 14. Toimittajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan tilaisuutta.

Vanhustyön keskusliitto on vuodesta 1949 toiminut vanhusten ja ikääntyvien hyvinvoinnin sekä sosiaalisen turvallisuuden edistämiseksi. Liitto on noin 350 yhteisön keskusjärjestö, joka tukee ja ohjaa jäsenyhteisöjensä toimintaa. Vanhustenpäivä on Suomen vanhimpia teemapäiviä. Sitä on vietetty Suomessa vuodesta 1954 lähtien ja vanhustenviikkoa vuodesta 1972.

Lisätietoja
Toiminnanjohtaja Pirkko Karjalainen, 050 63611, pirkko.karjalainen(at)vtkl.fi
Viestintäpäällikkö Leena Valkonen, 050 421 0762, leena.valkonen(at)vtkl.fi
Joensuun vanhusneuvoston puheenjohtaja Heimo Hassinen, 040 017 8559,
heimo.hassinen(at)hotmail.com

www.vtkl.fi > vanhustenpäivä ja -viikkoTakaisin