Vapaaehtoisuuden voimaa nostetaan esiin vanhustenviikolla lokakuussa

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 17.5.2011

Valtakunnallista vanhustenpäivää ja -viikkoa vietetään perinteiseen tapaan lokakuussa 2.–9.10. Tämän vuoden teemana on EU:n vapaaehtoistyön vuoteen liittyen Vapaaehtoisuus voimana – Frivillighet som kraft!

– Tutkimusten mukaan noin miljoona suomalaista tekee säännöllistä vapaaehtoistyötä. Myös ikäihmisille vapaaehtoisena toiminen antaa hyvän mahdollisuuden osallistua ja saada uutta sisältöä elämään. Monilla vapaaehtoistyöntekijöillä motiivina on vahva auttamisen halu, sanoo Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Pirkko Karjalainen.

Vanhustyön keskusliitto on tuottanut julisteen ja lehden, innoittaakseen kuntia, seurakuntia ja erilaisia yhteisöjä viettämään vanhustenviikkoa. Vanhustenviikon lehdessä vapaaehtoistoimintaa käsitellään monelta suunnalta, kertojina on vapaaehtoistyön organisaattoreita sekä tekijöitä. Aineistoa on postitettu toukokuun aikana laajasti vanhustyössä toimiville tahoille ympäri Suomen.

Valtakunnallista vanhustenpäivän juhlaa vietetään sunnuntaina 2.10.2011 Joensuussa. Juhlaa valmistellaan yhdessä Joensuun kaupungin, Joensuun vanhusneuvoston ja paikallisten järjestöjen kanssa. Juhla on avoin kaikille ikäihmisille ja heidän läheisilleen.

Vanhustenviikolla runsaasti tapahtumia
Vanhustenviikolla ja vanhustenpäivänä järjestetään paljon tapahtumia ympäri valtakuntaa. Järjestäjinä ovat niin kunnat, seurakunnat kuin erilaiset järjestöt ja yhteisöt. Esimerkiksi valtakunnallista iäkkäiden ulkoilupäivää vietetään vanhustenviikolla. Tänä vuonna iäkkäiden valtakunnallinen ulkoilupäivä on torstaina 6.10.

– Vanhustenviikko on noussut merkittävällä tavalla ikäihmisten omaksi viikoksi. Se osoittaa, että erilaiset yhteisöt ovat kokeneet ikäihmisten asian omakseen, toiminnanjohtaja Pirkko Karjalainen toteaa tyytyväisenä.

Vanhustenpäivä ja -viikko on esillä myös Facebookissa. Sivuille toivotaan ilmoituksia tapahtumista, joita järjestetään vanhustenviikolla.

Vanhustyön keskusliitto on noin 350 vanhusten hyväksi työskentelevän yhteisön keskusjärjestö. Jäsenyhteisöt ylläpitävät mm. palvelutaloja, vanhainkoteja ja dementiayksikköjä eri puolilla maata. Yhteisöt tarjoavat myös koti- ja tukipalveluita sekä järjestävät monipuolista vapaa-ajan toimintaa vanhuksille sekä ohjaavat vapaaehtoistoimintaa. Liiton jäseninä on myös valtakunnallisia eläkeläis- ja potilasjärjestöjä sekä tutkimusyhteisöjä. Raha-automaattiyhdistys tukee avustuksin keskusliiton toimintaa.

Lisätietoja
Toiminnanjohtaja Pirkko Karjalainen, 050 636 11
Viestintäpäällikkö Leena Valkonen, 050 4210 762
etunimi.sukunimi a vtkl.fiTakaisin