Estä iäkkään läheisesi huijaus

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 20.5.2011

Kuka tahansa voi joutua huijauksen uhriksi, mutta iäkkäillä on siihen erityinen riski. Kuluttajaviraston verkkosivuille on lisätty tietopaketti, jonka avulla omaiset voivat havaita läheisensä huijauksen ja katkaista kierteen.

Iäkkään läheisen kotiin alkaa ilmestyä säännöllisesti uusia tavaroita. Hän saa usein postitse erilaisia avunpyyntö- ja rahankeräyskirjeitä tai puheluita tuntemattomilta ihmisiltä. Nämä voivat olla merkkejä siitä, että henkilö on joutunut huijauksen tai epäasiallisen markkinoinnin kohteeksi. Kuluttajaviraston Huijaus-sivustolle on nyt lisätty tietoa siitä, miten sukulaiset, ystävät ja naapurit voivat estää läheisensä huijauksen.

Tyypillisiä ikäihmisiin kohdistettuja huijauksia ovat erilaiset arpajais- ja lottohuijaukset sekä rahankeräyshuijaukset. Huijari voi lähestyä kuluttajia sekä puhelimitse että kirjeellä. Jos huijausviestiin vastaa, voi päätyä huijareiden ylläpitämille listoille, minkä jälkeen yhteydenottoja alkaa tulla entistä enemmän.

Ikääntyneitä voidaan huijata myös erilaisissa kotiin tarjottavissa palveluissa. Palveluita tarjoava henkilö saattaa esimerkiksi liioitella työnsä kustannuksia ja veloittaa sen varjolla kohtuuttomia summia.
Internetissäkin voi joutua pulaan, vaikka käyttäisi tietokonetta tottuneesti. Huijarit houkuttelevat muun muassa arpajaisvoittoihin tai perintöihin vedoten antamaan sähköpostitse luottokorttinumeron tai henkilötietoja.

Ikääntyneet voivat muita helpommin joutua myös epäasiallisen markkinoinnin kohteeksi. Puhelinmyyjä voi käyttää hyväksi sitä, että henkilö ei enää keskustelutuokion jälkeen kehtaa kieltäytyä tarjouksesta tai ei täysin ymmärrä, mihin sitoutuu. Ikääntynyt saattaa tulla tilanneeksi kalliitakin tuotteita, joille hänellä ei ole mitään käyttöä tai tehdä kestotilauksen kuukausittain lähetettävistä tuotepaketeista.

Paras keino välttää huijauksia on harkita, ennen kuin vastaa tarjouksiin ja pyyntöihin. Tuntemattomille ihmisille ei kannata lähettää rahaa tai kertoa heille pankkitili- tai muita henkilökohtaisia tietoja. Lupauksiin arpajaisvoitoista tai palkkioista ei pidä luottaa.

Kuluttajavirasto on kuullut verkkosivua laatiessaan ikäihmisten tietotekniikkayhdistystä Enter ry:tä, Vanhustyön keskusliittoa, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry:tä, Suomen vanhusten turvakotiyhdistystä sekä Suomen senioriliike ry:tä.

Lue lisää: Kuluttajaviraston Huijaukset-sivustoTakaisin