Jäisinkö eläkkeelle?

Viestintä (info a vtkl.fi), 25.6.2018

Miten ja milloin eläkkeelle voi jäädä? Kuinka paljon sinulle on kertynyt eläkettä ja kuinka suuri eläkkeesi tulee olemaan? Ilmarisen eläkejohtaja Nina Bruun vastaa.

Miten ja milloin voin jäädä eläkkeelle?

Eläkkeellä ajatellaan useimmiten vanhuuseläkettä. Syntymävuotesi ratkaisee, milloin sille voi jäädä. Karkeasti sanoen lähivuosina vanhuuseläkkeelle voi jäädä aikaisintaan 63–65 -vuotiaana. Esimerkiksi vuonna 1960 syntyneellä alin eläkeikä on 64,5 vuotta ja ylin vanhuuseläkeikä 69 vuotta. Katso täältä oman ikäluokkasi vanhuuseläkeiät.

Eläkkeelle voi jäädä nykyisin jo vanhuuseläkeikää aiemminkin osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen turvin. Sen alaikäraja on 61 vuotta. Osittaisella vanhuuseläkkeellä sinä päätät, kuinka paljon teet töitä: et lainkaan, täyttä päivää, tai jotain siltä väliltä. Eläkkeen suuruus on 25 % tai 50 % kertyneestä eläkkeestä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että osittaisen vanhuuseläkkeen nostaminen pienentää lopullista vanhuuseläkettä.

Vaihtoehtoja yhdistellä eläkettä ja työntekoa on itseasiassa monia. Voit nostaa osittaista vanhuuseläkettä vaikkapa 62-vuotiaasta alkaen ja kenties tehdä sen rinnalla puolikasta työpäivää ja saada palkkaa. Näin voit jatkaa esimerkiksi 66-vuotiaaksi, ja siirtyä sitten kokonaan vanhuuseläkkeelle. Eläkettä kertyy samalla lisää työnteosta.

Jos työkykysi on koetuksella, sinulla saattaa olla oikeus työuraeläkkeeseen tai työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Paljonko saan eläkettä?

Eläkkeesi suuruus riippuu siitä, kuinka paljon olet ansainnut työurasi aikana ja kuinka kauan olet tehnyt töitä. Tietyin edellytyksin myös esimerkiksi opiskelu- ja vanhempainvapaa-ajoista karttuu eläkettä.

Ilmarisen verkkosivuilla ilmarinen.fi voit kirjautumalla tarkistaa sinulle tähän mennessä kertyneen eläkkeen määrän. Lisäksi voit tehdä arvioita siitä, kuinka suuri eläke on eri ikä- ja eläkevaihtoehdoilla. Esimerkiksi miltä saisit eläkettä alimmassa ja ylimmässä vanhuuseläkeiässä tai ns. tavoite-eläkeiässä? Tai miltä eläke näyttäisi, jos jatkaisit puolipäiväisesti töissä osittaisen vanhuuseläkkeen turvin ja nostaisit täyttä vanhuuseläkettä vasta esimerkiksi 65 vuodesta? Pohdi, millaiset ratkaisut tuntuisivat juuri sinusta sopivilta, ja arvioi eläkkeesi määrä laskurilla.

Onko taloudellisesti kannattavaa jatkaa töissä, vaikka eläkkeelle iän puolesta pääsisikin?

Töissä jatkaminen on aina taloudellisesti kannattavaa. Yleisestihän palkka on yleensä eläkettä suurempi, eli käteen jää enemmän. Ja mitä myöhemmin jää eläkkeelle, sitä suuremmaksi eläke kasvaa. Tämäkin on helppo arvioida konkreettisesti Ilmarisen eläkelaskureilla kirjautumalla osoitteeseen ilmarinen.fi.

Jos jään eläkkeelle, voinko silti tehdä eläkkeen rinnalla töitä?

Kyllä voit. Vanhuuseläkkeen ja osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla voit tehdä töitä niin paljon kuin haluat, ilman ansiorajaa.

Työura- ja työkyvyttömyyseläkkeessä sen sijaan on ansiorajat.

Miten haen eläkettä? Mitä muuta minun pitää tehdä?

Jos jäät vanhuuseläkkeelle, sovin ensiksi työnantajan kanssa milloin työsuhteesi päättyy. Osittaisesta vanhuuseläkkeestä työnantajan ei tarvitse tietää, mutta mahdolliset työajan muutokset sovitaan toki työnantajan kanssa.

Hae eläkettä verkossa! Kirjaudu ilmarinen.fi:hin ja tee eläkehakemus siellä. Se on nopeaa ja helppoa ja takaa, että saat eläkepäätöksen mahdollisimman nopeasti.

Lisätietoja:

Miten ja milloin eläkkeelle? Lue lisää Ilmarisen verkkosivuilta.

Kirjoitus on julkaistu Vanhustyön keskusliiton vuoden 2018 Vanhustenviikon Iloa toimeliaisuudesta! -teemalehdessä. Teksti: Milla Kauppila, viestintäpäällikkö, Ilmarinen. Kuva: Ilmarinen.


Vanheneminen.fi-hanke kokoaa tietoa vanhuuteen varautumiseen liittyvistä teemoista

Vanhuuteen varautuminen on ennakointia ja suunnittelua hyvän vanhuusiän saavuttamiseksi. Omaa talouttaan kannattaa suunnitella, viimeistään eläkkeelle jäädessä. Taloudellisen toimeentulon pohtiminen, asunnon muutostyöt esteettömän asumisen mahdollistamiseksi sekä omasta toimintakyvystä huolehtiminen luovat pohjaa turvalliselle ja toimintakykyiselle ikääntymiselle. Vanhustyön keskusliiton uusi hanke, Vanheneminen.fi – omaehtoinen varautuminen hyvään vanhuusikään, kokoaa tietoa vanhuuteen varautumiseen liittyvistä teemoista kuten arjen turvallisuus, osallisuus ja lähiympäristö, tulevaisuuden asuminen sekä oikeudellinen ja taloudellinen ennakointi. Vanheneminen.fi-hankkeen päämääränä on, että omaehtoinen vanhuuteen varautuminen lisääntyy kansalaisten keskuudessa.

Lisätietoja: Vanheneminen.fi-hanke, Reija Heinola, hankepäällikkö, reija.heinola a vtkl.fi, p. 050 449 2998, Katja Helo, hankekoordinaattori, katja.helo a vtkl.fi, p. 050 449 2988Takaisin
Jäisinkö eläkkeelle?