Senioritoiminnan koulutuksista iloa, innostusta ja oivalluksia

Viestintä, 29.8.2017

Senioritoiminta järjestää koulutustilaisuuksia, joissa vertaistuellisessa pienryhmässä pohditaan ohjaustilanteiden haasteita ja onnistumisia sekä perehdytään erilaisiin ohjausmateriaaleihin ja iäkkään ihmisen arjen virikkeellisyyteen.

Taina Huitti osallistui syyskuussa 2016 Iloa ja oivalluksia hoivan arkeen – ideoinnin ja yhdessä oppimisen päivään. Noin vuosi koulutuksen jälkeen lähihoitajana työskentelevä Taina muistelee koulutustilaisuuden antia itselleen. 

”Koulutustilaisuus oli mukavan rentouttava. Mielestäni puhutaan paljon virikkeellisyyden tärkeydestä, mutta aikaa sen suunnitteluun ja toteuttamiseen jää kovin vähän. Niinpä tällaiset päivät ovat todella tärkeitä. Niistä saa paljon ideoita ja uskallusta poiketa siitä totutusta rutiinista. ” Taina nautti erityisesti vertaisryhmän tuomasta tuesta: ”Oli mukava kokoontua ryhmään, jossa kaikilla oli sama ajatusmaailma virikkeellisyyden tärkeydestä. Jokainen meistä kaipaa päivään muutakin kuin perusasioita.  Koulutustilaisuudessa oli mielestäni moni osallistuja sitä mieltä, että virikehetket asukkaille antavat iloa ja voimia myös meille hoitajille. Hymy asukkaan huulilla, se onnistumisen ja oivaltamisen ilo tuo merkityksellisyyttä työhön.” 

Koulutustilaisuudessa käytiin läpi sekä kokemuksellisesti että mukaan saatavien materiaalien avulla erilaisia virikkeellisiä tuokioita ja ohjaustilanteita. ”Suunnitellut laajemmat virikkeet ovat tärkeitä, mutta on hyvä olla myös niitä pieniä helppoja virikkeitä takataskussa. Minä ainakin jämähdän vähän samoihin uomiin  ja niinpä aina välillä palaan koulutuksesta saamani materiaalin pariin ja mietin mitä täällä olikaan. Taas löytyy asioita, joita ajattelen toteuttavani jossain hetkessä” , Taina kuvailee. Hän kertoo kokeilleensa mm. sormijumppaa ja korttipalapeliä. ”Olen leikannut muutaman kortin neljään viiteen osaan ja laittanut ne kirjekuoreen. Sitten kun huomaan että tuossahan on mukava ryhmä pöydän ääressä, nappaan kuoren mukaan ja istahdan heidän seuraan hetkeksi. ” Koulutuspäivän rentoutushetki oli monelle osallistujalle mieluisa ja myös Taina koki menetelmät sellaisiksi, joista sai mukavan virikkeen arkeen, jossa iäkkäiden ihmisten aistit virkistyvät. Vahvike-aineistoon tutustuminen toi paljon uusia mahdollisuuksia käyttöön. Taina kertoo, että aina ei hoksaa, mitä milläkin materiaalilla voi tehdä. ”Itse ajattelen helposti, että liian vaikeaa, ei onnistu meidän ryhmäkodissa. Kun kuulin, miten materiaalia voi käyttää monella tavalla, alkoi idea muotoutua omille asukkaille sopivaksi.”

Taina nauttii käsillä tekemisestä ja toivoisi jatkossa koulutustilaisuuksia, joissa pääsisi perehtymään helppojen ja edullisten askartelumateriaalien käyttöön. Myös Vahvikkeen kehittämiseen Taina esitti toiveita: ”Voi kun joku innostuisi tekemään tabletille  ikääntyneille soveltuvia pelejä!” Taina suunnittelee jo syksyn viriketuokioita: ”Kerään heiniä, viljaa, puolukkaa ym. Pistelemme niitä asukkaiden kanssa oasis-kukkasieneen. Siinä on  hetkeksi mukavaa puuhaa, kaunista katseltavaa ja jutun aihetta.”

Lisätietoja:

Anu Lintilä, vastaava toiminnanohjaaja, Senioritoiminta, puh. 050 5722830, anu.lintila a vtkl.fiTakaisin
Senioritoiminnan koulutuksista iloa, innostusta ja oivalluksia

Syksyn koulutukset:

Innostusta ryhmänohjaukseen- vertaistuellinen koulutuspäivä 28.9.2017 Salossa

Iloa ja oivalluksia hoivan arkeen – ideoinnin ja yhdessä oppimisen päivät 26.10.2017 Heinolassa ja 14.11.2017 Rovaniemellä.

Koulutukset on tarkoitettu ensisijaisesti VTKL.n jäsenjärjestöjen henkilöstölle.

Ilmoittaudu mukaan!