Kun pipo vaihtuu lierihattuun on hyvä varautua hellesään haasteisiin!

Kun pipo vaihtuu lierihattuun on hyvä varautua hellesään haasteisiin!

Viestintä, 29.6.2017

Tänä kesänä ei helle meitä vielä ole hellinyt, mikä on monelle ikääntyneelle ihmiselle tosi hyvä juttu. Liiallisesta lämmöstä voi tulla tukala ja ahdistunut olo ja lääkärin apuakin tarvitaan, jos paha nestehukka pääsee yllättämään. Kotihoitona toimii nesteiden ja energian nauttiminen sekä lepo. Koska yksin asuvat iäkkäät ihmiset eivät aina muista juoda riittävästi, voimme ilmojen lämmetessä olla valppaina ja muistuttaa heitä juomisen tärkeydestä. Jos mahdollista on hyvä ihan konkreettisesti laittaa esim. kannullinen vettä tai mehua valmiiksi keittiön pöydälle tai jääkaappiin. Kun juoma on näkyvillä tai lappu jääkaapin ovessa siitä muistuttamassa, tulee helpommin juotua. Tärkeintä on juomisen säännöllisyys. Jano tulee monesti vasta sitten, kun nestehukka on jo alkamassa. Riittävä nesteensaanti on helteellä tärkeää kaikenikäisille, joten kannattaa ottaa hörpyt yhdessä!

Juoda voi muutakin kuin vettä; esim. lapsuuden tutut maut kuten piimä, kotikalja tai maito voivat herättää muistisairaan henkilön juomahalut. Kesällä läheiset saattavat olla lomilla ja kerhoissa voi olla kesätauko, joten kesäisellä kohtaamisella voi olla suuri merkitys. Sen lisäksi, että muistutamme iäkästä ihmistä juomisen ja syömisen tärkeydestä, voimme istahtaa yhdessä hetkisen, pysähtyä ja kysyä, mitä kuuluu. Kaikkein parhaiten ruoka ja juoma maistuvatkin hyvässä seurassa. Ikäpolvet yhdessä, kesästä nauttien!

Välitetään toinen toisistamme ja nautitaan yhdessä lasillinen kesälle, pipo, lippis tai lierihattu päässä!

Hyvää ja sopivan lämmintä kesäaikaa toivottaa

Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry 


Huom! Jos matkailet kesällä, muistathan ottaa mukaan lääkkeet ja reseptit käsimatkatavaroissa ja huolehtia oikeista säilytyslämpötiloista! 

Lisää hyödyllistä tietoa lääkkeistä ja matkailustaTakaisin