Vapaaehtoisystävä kuulee muistoja paperikengistä digiaikaan

Vapaaehtoisystävä kuulee muistoja paperikengistä digiaikaan

Viestintä, 27.1.2017

Suomen 100-vuotiseen historiaan mahtuu monenlaisia käänteitä: suuria poliittisia muutoksia, yhteiskunnallista kehitystä, sekä lukematon määrä sinä aikana eläneiden ihmisten henkilökohtaisia muistoja lapsuuden maalaistalosta, evakkomatkasta, heteka-sängystä, silakkajonoista, ensirakkaudesta ja töistä, joista kaikkia ei nykypäivänä enää muistetakaan! Juhlavuoden teema "Yhdessä", houkuttelee saattamaan eri-ikäisiä ihmisiä yhteen kuulemaan tarinoita ja oppimaan toisiltaan.

Vanhustyön keskusliiton juhlavuotta vietetään teemalla: Ikäpolvet yhdessä, juurensa tuntien – toisiaan tukien. Hän, joka reippaasti aikanaan hiihti viisi kilometriä kouluun, kun häkäpönttöauto oli kylällä vielä nähtävyys, voi tarvita tänä päivänä tukea arkeensa. Moni joutuu jättäytymään liikunta- tai muistivaikeuksien vuoksi yksin kotiinsa ja päivät rytmittyvät kotihoidon käyntien odottamisesta. Neljän seinän sisään jää silloin myös vuosikymmenten mittainen muistorikas elämäntarina sekä vanhuuden viisaus. 

Vapaaehtoistoiminnan kautta myös kotonaan jumissa olevat ihmiset voidaan tavoittaa. Vanhustyön keskusliiton Senioritoiminnan 150 vapaaehtoista käyvät tapaamassa noin 100 helsinkiläistä ikääntynyttä säännöllisesti ja lisäksi he käyvät saattamassa lukuisia yksittäisiä henkilöitä lääkärikäynneillä ja muilla asioilla.

Vapaaehtoiset kertovat, miten ilahtuneita ikääntyneet ihmiset ovat siitä, että he pääsevät kertomaan omia tarinoitaan sellaiselle, jolla on aikaa kuunnella. Keskustelut ovat yhtä lailla antoisia vapaaehtoisellekin ja ikääntyneen tyytyväisyys ja kiitollisuus tuntuu palkitsevalta. Lisäksi vapaaehtoinen voi olla ikääntyneelle ihmiselle suuri käytännön apu, kun yhdessä päästään ulkoilemaan, hoitamaan asioita tai muuten virkistymään. Samalla vapaaehtoinen saa omaan arkeensa mielekästä tekemistä ja kokemuksen siitä, että tekee jotakin tärkeää. Moni on löytänyt toiminnan kautta jopa uuden ystävän ja hengenheimolaisen, vaikka ikäeroa voi olla 50 vuotta!

Vanhustyön keskusliiton Senioritoiminta järjestää puolivuosittain vapaaehtoistoiminnan kurssin ja lisäksi yksilöperehdytyksiä tarpeen mukaan toiminnasta kiinnostuneille. Etenkin pitkäaikaista, parin viikon välein vierailevaa ystävää odottaa suuri joukko ihmisiä. Jos sinulla on mahdollisuus lähteä ystäväksi ikääntyneelle, ota yhteyttä! Olet lämpimästi tervetullut mukaan joukkoon, joka toteuttaa Suomen juhlavuoden teemaa pitkäjänteisesti, tuomalla eri ikäpolvia yhteen jakamaan hyvää mieltä toisilleen!

Seuraava vapaaehtoistoiminnan kurssi alkaa 6.3.2017. Kurssille tulee ilmoittautua viimeistään 24.2. soittamalla numeroon 050 5722 2829/ 050 572 2830. Edellytämme 18-vuoden ikää sekä sujuvaa suomen kielen taitoa. Lisätietoa sekä tarkemman ohjelman saat osoitteesta www.vtkl.fi/fin/toimimme/senioritoiminta/haluatko_vapaaehtoiseksi tai soittamalla numeroihin.Takaisin