Dialogi ajassa näyttely kosketti ja loi yhteisöllisyyttä

Dialogi ajassa näyttely kosketti ja loi yhteisöllisyyttä

Viestintä, 19.1.2017

Syksyn ja talven aikana Heurekassa on kuultu koskettavia elämäntarinoita ja käyty kiinnostavia keskusteluita vanhenemisesta yli 70-vuotiaiden dialogioppaiden johdolla. Vanhustyön keskusliitto oli asiantuntijayhteistyökumppanina mukana näyttelyn sisältöjen kotimaistamisessa sekä oppaiden rekrytoinnissa ja valmentamisessa.

Heurekassa jaettiin perjantaina 16.1.2015 Dialogi ajassa -näyttelyn päätöskaronkassa työtodistukset oppaille. Ryhmämuotoinen työtodistusten jako muistutti joiltakin osin koulutodistusten jakoa, joskin tilaisuus oli täynnä riemua, luovuutta ja onnistumisen kokemuksia. Heurekan innoittajat saivat puolestaan lahjaksi paksun kansion, mikä sisälsi parhaat palat kahvihuoneen keskusteluista. Oppaat ilmoittivat jatkavansa säännöllisiä kokoontumisia.

Heurekan oma väki eli innoittajat ja palkalliseen työhön valitut 30 yli 70-vuotiasta dialogi-opasta hehkuttivat yhteistä työyhteisöään ja työkavereitaan lausahduksin: ”Ikinä en ole ollut näin hyvässä työpaikassa. Eka työpaikka, missä olen saanut olla sellainen kun olen. Kun tulin tänne töihin, pidin vain mustia vaatteita ja nyt minulla iloisen väriset vaatteet jatkuvasti. Eka kerta, kun olisin halunnut jäädä luokalle. Fantastiset ihmiset, kuinka voi olla työpaikka näin ihana”.  Todistusten jako ei ollut siis perinteistä kiitospokkausta, vaan em. sanojen mukaisia hauskoja ylistysviestejä ja kuultiinpa myös viulun soittoa ja omakohtaisia kokemuksia jopa useilla eri kielillä.

Oppaat ehtivät työskennellä yhdessä 150 päivän ajan. Heureka haki lehti-ilmoituksen perusteella 70 vuotta täyttäneitä henkilöitä kertomaan elämästään Dialogi-ajassa näyttelyyn. Vanhustyön keskusliitto osallistui saksalaisen näyttelykonseptin kotimaistamiseen niin ikääntyneistä ihmisiä koskevan yhteiskunnallisten tekijöiden kuin tilastotietotietojenkin osalta. VTKL osallistui myös oppaiden rekrytoinnin suunnitteluun ja tehtävään valmentamiseen.  

Dialogioppaan paikkoja haki noin 600 henkilöä. Henkilöille, jotka eivät tulleet valituiksi oppaiksi, Vanhustyön keskusliitto kertoi ja toimitti materiaalia muista mahdollisuuksista osallistua mm.  ryhmätoimintoihin tai vapaaehtoisena toimimiseen Senioritoiminnassa, SeniorSurf-tietotekniikkaopastajina tai Ystäväpiiri-toiminnassa.

Kuvateksti: Anu Jansson (keskellä) Vanhustyön keskusliitosta toteaa, että oppaat olivat todella motivoituneita ja innostuneita tehtävästään. Myös itse sain oppaiden valmentamisesta valtavan paljon, hän kertoo. 

Heureka oppaat

Näyttelyssä vieraili yli 15 000 kävijää. Ilahduttavaa oli kokonaan uusien kävijäryhmien tulo Heurekaan. Vanhimmat oppaista olivat yli 80-vuotiaita. Ikä oli näyttäytynyt eri ihmisille eri tavoin. Eräs herra kertoi huomanneensa olevansa ilmeisesti vanha luettuaan lehdestä oppaiden rekrytointi-ilmoituksen. Uudenlainen osallisuus, merkityksellisen tavoitteellisen työn tekeminen ja eri ikäisten työyhteisö näytti olevan erityisen voimaannuttava kokemus. VTKL yhdessä jäsenjärjestönä Miina Sillanpää -säätiön kanssa tulee kartoittamaan tätä kuvausta varten tarkemmin Dialogi-ajassa näyttelyn kokemuksia.  

Teksti: Satu Helin, kuvat Anu Jansson

 Takaisin