Ystävyys on joululahjoista parhain

Viestintä, 22.12.2016

Ystäväpiiri-ryhmäläiset ovat yhtä mieltä siitä, että pienet huomioimisen eleet joulun alla lämmittävät mieltä enemmän kuin mikään materia. Ystävyys on paras joululahja.

Palvelukeskus Akuliinassa Siilinjärvellä on kokoontunut Ystäväpiiri-ryhmä keväästä 2014 alkaen. Ensin ohjattuna kolmen kuukauden ajan ja siitä eteenpäin omaehtoisesti vapaaehtoistoimijoiden tukemana. Ohjattujen ryhmäkertojen jälkeen Ystäväpiiri-ryhmä ei ole ollut ollenkaan kutistumaan päin. Päinvastoin. Ryhmäläiset hymyissä suin kertovat sen olleen lihomapuolella. 

Tällä viikolla ryhmä kokoontui yhteen pienen jouluisen hetken merkeissä. Ystäväpiiri-ryhmässä ovat mukana naapuritalo Hiljuskassa asuvat Aili Heikkinen ja Helvi Väistö, jotka pääsivät jakamaan radion välityksellä ystävyytensä tarinan Ystäväpiiri-toiminnan 10-vuotisjuhlakahvitilaisuudessa viime keväänä Kuopion kaupungintalolla. Hyvän mielen radiohaastattelu naapurituttavuuden syventymisestä ystävyydeksi on kuunneltavissa Yle Areenassa http://areena.yle.fi/1-3396091.

Edelleen muisto radiohaastattelusta nostaa hymyn esiin Ailin ja Helvin kasvoille.

- Toimittaja lupasi auttaa meitä, jos emme keksisi mitään kerrottavaa. Haastattelun päätteeksi toimittaja kuitenkin totesi, ettei ollut ehtinyt missään vilkkaan tarinankerrontamme raossa esittämään yhtäkään aikomaansa kysymystä. Niin ja tuon kananmunan jälkeenhän hississä asuinkerrostemme välillä on kulkenut jo ainakin leipäpala ja pesuainepullo!

Omaishoitajana toimineen Ailin puoliso asuu nykyisin hoitokodissa. Pitkään elänyt toivo pariskunnan yhteisestä joulusta kotona ei ehkä tänä vuonna toteudukaan. Puolison kotiin saaminen aatoksi ei heikentyneen kunnon vuoksi ole enää mahdollista. Uudenlaisen elämäntilanteen edessä ystävyyden arvo on mittaamaton.

- Vaikeina aikoina Helvi tietää tarjota tukeaan ilman, että sitä tarvitsee ääneen pyytää. Se on sellaista lääkettä tuo ystävyys, kuvailee Aili ystäväkaksikon välistä suhdetta.

Yksinäisyyden tunne voi korostua näin joulun pyhien aikaan. Keskustelu yksinäisyyttä kokevien iäkkäiden ihmisten huomioimisen keinoista joulun alla nosti esiin perinteisen kirjoitetun joulukortin merkityksen. Postiluukusta putoava postikortti lämmittää mieltä ja jää muistoihin tekstiviestiä pysyvämmin.

- Kun kirjoittaa joulutervehdystä, jokainen kortin saaja on aina erityisen hetken ajan ajatuksissa ja rukouksissa, kertoo Ystäväpiiri-ohjaaja Annikki Tirkkonen.

- Minulla on tapana joulun jälkeen istahtaa hetkiseksi alas, katsoa korttien kuvat ja lukea niiden tervehdykset vielä uudelleen, ennen kuin laitan kortit talteen muistojen laatikkoon, kuvailee Aili Heikkinen.

Ystäväpiiri-ryhmäläiset ovat yhtä mieltä siitä, että pienet huomioimisen eleet joulun alla lämmittävät mieltä enemmän kuin mikään materia. Sen sijaan, että ohitamme toisemme pysähtymättä ja kohtaamatta, voimme vähintäänkin tervehtiä ja esittää sanat: Mitä kuuluu, kuinka voit tänään?

Näillä Siilinjärven Akuliinan Ystäväpiiri-ryhmän terveisillä Vanhustyön keskusliitto toivottaa joulun lämpöä jokaiseen sydämeen! 

Teksti: Ystäväpiiri-toiminnan Itä-Suomen alueohjaaja Minna PartanenTakaisin
Ystävyys on joululahjoista parhain Ystävyyden halaus  Maire Ahonen ja Aili Heikkinen  (002)

Ylimmässä kuvassa etuvasemmalta Aili Heikkinen ja Helvi Väistö. Taustalla Ystäväpiiri-ohjaajat Maire Ahonen ja Annikki Tirkkonen. Keskikuvassa Maire Ahonen ja Aili Heikkinen.

Akuliinan Ystäväpiiri-ryhmän jouluinen kahvihetki (002)