A2 Yksinäisyys-illan vieraat pohtivat, mitä kansantaudille nimeltä yksinäisyys voi tehdä

A2 Yksinäisyys-illan vieraat pohtivat, mitä kansantaudille nimeltä yksinäisyys voi tehdä

Viestintä, 22.11.2016

Milloin yksinäisyys on hyväksi, milloin se vaarantaa terveyden? Mikä on yhteiskunnan vastuu ja miten me voimme auttaa toisiamme yksilöinä?

Keskiviikkona YLE TV2:ssa pidetään keskusteluilta aiheena yksinäisyys. Suora lähetys alkaa klo 21.30 ja päättyy klo 23.00.

Yksinäisyysillassa on mukana myös helsinkiläinen Raija Viitanen, joka on hakenut ja saanut apua yksinäisyyteensä Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-toiminnasta. Viitanen jäi leskeksi kuusi vuotta sitten.

– Sen jälkeen elämä oli surua ja ikävää täynnä – yksinäisyys oli raastavaa, hän sanoo.

Kolma vuotta jatkuneen raskaan suruajan jälkeen Raija Viitanen ilmoittautui Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiriin, missä ikävä muuttui paremmin hallittavaksi. Viitanen toivoo, että päättäjät ymmärtäisivät järjestötyön arvon ja soisivat sille yhteiskunnallista tukea.

– Järjestötoiminnan ansiosta moni olisi virkeämpi, mikä puolestaan tulisi halvemmaksi yhteiskunnalle, Viitanen muistuttaa.

Faktaa Ystäväpiiri-toiminnasta

  • Ystäväpiiri-ryhmä on tarkoitettu yksinäisyyttä kokeville iäkkäille ihmisille tai heille, jotka haluavat ennaltaehkäistä yksinäisyyttä. Ryhmä kokoontuu ohjatusti 12 kertaa kolmen kuukauden ajan, jonka jälkeen ryhmän on mahdollista jatkaa joko itsenäisiä kokoontumisia tai yhteydenpitoa, ihan niin kuin ystävät yleensä tekevät.

  • Ryhmiä toteutetaan säännöllisesti vuosittain n. 40 paikkakunnalla. Osallistujista 90 % kokee yksinäisyyden lievittyvän ryhmässä ja 98 % suosittelee toimintaa muille.

  • Ryhmää ohjaavat koulutetut ryhmänohjaajat. Koulutuksiin on osallistunut tähän mennessä jo yli 750 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista ja vapaaehtoistoimijaa ympäri Suomea.

  • Ystäväpiiri-toimintaan on osallistunut jo yli 7 000 iäkästä ihmistä eri puolita Suomea

Katso video: Mitä Ystäväpiiri-toiminta on bit.ly/2flhtP0.

Osallistu YLEn A2 Yksinäisyys-iltaan

Nettisivut: yle.fi/a2ilta  

Twitter tunnisteella #a2ilta

Facebook hakuasanalla A2-iltaTakaisin