Vanhustenviikko 2.–9.10. käynnistyi tänään Vanhustenpäivän valtakunnallisella pääjuhlalla Jyväskylässä

Vanhustenviikko 2.–9.10. käynnistyi tänään Vanhustenpäivän valtakunnallisella pääjuhlalla Jyväskylässä

Viestintä, 2.10.2016

Jyväskylän teatterissa pidettyyn juhlaan osallistui noin 500 vierasta. Vanhustenviikon suojelijana on Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, jonka tervehdys kuultiin juhlassa Vanhustyön keskusliiton puheenjohtajan Elli Aaltosen esittämänä.

Tasavallan presidentti totesi tervehdyksessään, että meidän kaikkien on hyvä muistaa, että itse kukin meistä voi auttaa, tukea ja kannustaa seniorikansalaisia jatkamaan elinikäisellä opintiellään – iäkkäänä ei ole mitään syytä jäädä paitsi oivaltamisen riemusta. Tapoja auttaa on yhtä paljon kuin meitä ihmisiäkin. Tärkeää on pitää mielessä, että monesti avun antamiseen riittävät pienet ja ihan arkipäiväiseltäkin tuntuvat teot.

Juhlapuheen tilaisuudessa piti sisäministeri Paula Risikko, joka nosti esiin iäkkäiden ihmisten tarpeen turvallisuuden tunteeseen. Ministeriö on päättänyt vuodelta 2011 laaditun Turvallinen elämä ikääntyneille -toimintaohjelman päivittämisestä.

- Osa ikääntyneistä haurastuu ja heidän elinpiirinsä kaventuu vuosien myötä. Sairaus, yksinäisyys ja muistisairaudet altistavat syrjäytymiselle ja jopa kaltoin kohtelulle. Toimintaohjelman päivityksen yhteydessä tullaan kiinnittämään erityistä huomiota ikääntyneisiin kohdistuvan kaltoinkohtelun sekä väkivallan ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan. 

Keskusliiton puheenjohtaja Elli Aaltonen muistutti Vanhustenviikon teemaan liittyen, että oppimaan pystyy aina. – Niin pitkään voi oppia, kun haluaa oppia. Se on tarua, että vanhemmiten oppii vain helppoja asioita. Elinikäisen oppimisen ajatuksen mukaan ihminen oppii uusia ja erilaisia asioita koko elämänkaarensa läpi. 

Jyväskylän seurakunnan kirkkoherra Arto Viitala käsitteli myös oppimista.

– Oon 90-vuotias, oppimaan innokas! Itsestään selvyyshän tämä nykyään on, että oppiminen ei tunne ikärajoja, mutta joskus on itsestään selvyydet hyvä sanoa ääneen . Niin meillä jokaisella henkilökohtaisesti kuin yhteisöinä ja yhteiskuntana on aihetta ja oikeus sisäistää ja alleviivata tätä. Meillä on oikeus oppia uutta, kääntää uusia lehtiä kirjoissa, kääntää uusia verkkosivuja esiin, kääntää uusia lehtiä elämässä. 

Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pauli Partanen pohti puheessaan mm. vanhuuden määritelmää.

- Kansalaisilta kysyttäessä, riippuen vastaajan iästä, saa monenlaisia vastauksia, missä kulkee vanhuuden raja. Järjestettyjen kyselyjen tuloksena ihmisten käsitys vanhuudesta on ainakin vuosimäärältään kasvava. Oleellista on, minkä kuntoinen ihminen on henkisesti ja fyysisesti ja mitä yhteiskunnan palveluja hän tarvitsee. Tärkeintä tietenkin on, miten ihminen itse kokee oman ikänsä ja toimintakykynsä päivittäisessä arjessaan.  

Tervehdykset ja sisäministeriön tiedote ovat luettavissa alla olevissa dokumenteissa:

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön tervehdys

Tasavallan presidentin tervehdys
69 KB, päivitetty 1.10.2016

Sisäministeriön tiedote, sisäministeri Paula Risikko

Sisäministeriö Paula Risikko
401 KB, päivitetty 1.10.2016

Vanhustyön keskusliiton puheenjohtajan Elli Aaltosen tervehdys

Tervehdys Elli Aaltonen
269 KB, päivitetty 1.10.2016

Valtuuston puheenjohtaja Pauli Partanen

Jyväskylän kaupungin tervehdys
345 KB, päivitetty 2.10.2016

Kirkkoherra Arto Viitala, Jyväskylän seurakunta

Kirkkoherra Arto Viitala tervehdys
339 KB, päivitetty 2.10.2016

Valtakunnallisen Vanhustenviikon avajaismessu pidettiin Jyväskylässä Taulumäen kirkossa. Saarnan piti rovasti Olavi Vuori

Saarna Taulumäen kirkossa Vanhustenviikon avajaismessu
353 KB, päivitetty 1.10.2016


 Takaisin