Hyvä Ikä -messut päättyivät Tampereella: Teknologia tuo hyötyä, osallisuutta ja iloa

Hyvä Ikä -messut päättyivät Tampereella: Teknologia tuo hyötyä, osallisuutta ja iloa

Viestintä, 21.10.2016

Hyvä Ikä -messut pidettiin 20.–21.10. Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa. Ikääntymisen ratkaisuihin ja asiantuntijatietoon tutustui noin 5300 kävijää. Messujen pääteemana oli oppiminen ja digitalisaatio. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Vanhustyön keskusliitto, Invalidiliitto ja Expomark.

– Ikääntyneiden ihmisten kotona asumista ja toimintakykyä havainnoiva sensoriteknologia tulee kehittymään nopeasti, arvioi VTT:n johtava tutkija Jaana Leikas. Jo nyt teknologia helpottaa elämää ja mahdollistaa monia asioista aina terveydenhoidosta ja osallisuuden tukemiseen. Teknologian hyödyntäminen edellyttää oppimista.

Sensoriteknologian hyödyntäminen kotona asuvien vanhusten tukemisessa on mahdollista jo nyt. Tietyt arkirutiinien muutokset voivat viestiä vaikkapa muisti- tai muusta sairaudesta. Jos jääkaapin ovi ei aukea pitkään aikaan tai jos yöllä kylpyhuoneessa käydään usein, on syy tarpeen selvittää.

– Oikea-aikainen havainnointi on ensiarvoisen tärkeää, jotta tiettyä palvelua ja apua voidaan tarjota vanhukselle nopeasti, sanoo Jaana Leikas. Hän puhui Hyvä Ikä -messujen yhteydessä pidetyssä Ikäteknologiakeskuksen ja Vanhustyön keskusliiton Kotiturva-hankkeen seminaarissa, joka käsitteli arkea tukevaa teknologiaa.

– Tulevaisuudessa kotona asuvan ikääntyneen ihmisen arkea voidaan seurata samanaikaisesti useiden eri sensoreiden avulla. Tässä kehityksessä kaikkein tärkeintä on eettinen suunnittelu. Mitä seurataan, kenen ehdoilla ja miksi? On määriteltävä kuka tietoja hyödyntää ja millä oikeudella, Leikas sanoo.

Terveellinen ja aktiivinen elämä tuo lisää vuosia

Geriatrian professori Jaakko Valvanne kannusti messukävijöitä ottamaan itse otteen omasta hyvinvoinnistaan.
– Omaksumalla terveempiä elämäntapoja voi tutkimusten mukaan elää pidempään. Miehillä lisävuosia voi tulla jopa kuusi ja naisilla viisi. Vielä 85 ikävuoden jälkeenkin elinvuosia voi saada lisää, Valvanne toteaa.
 
Lisävuosiin tarvitaan aktiivista elämää, liikuntaa, terveellistä ravintoa sekä yhteyttä ja toimintaa läheisten ihmisten tai yhteisön kanssa. Oma asenne ja valinnat vaikuttavat hyvinvointiin.

– Vanheneminen ei itsessään aiheuta toimintakyvyn heikkenemistä tai höperöitymistä. Ne johtuvat erilaisista sairauksista. Silloin on mentävä lääkäriin ja haettava apua, Valvanne sanoo.

– Vanhuusikä on nykyään pitkä aika, jopa neljä vuosikymmentä. Se nähdään helposti luopumisen ja muutosten aikana, mutta se on ennen kaikkea mahdollisuuksien aika. Työelämän jälkeen vapautuvaa aikaa käytetään entistä enemmän uusien asioiden oppimiseen. On hienoa, kun tietotekniikka kiinnostaa ja uudenlaiset asumisratkaisut ovat tarjolla omaan vanhuuteen varautumisessa, sanoo Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Satu Helin.

Hyvä Ikä 2016 –kuvakilpailun voittajat valittu

Hyvä Ikä -valokuvakilpailuun kerättiin valokuvia oppimisen ilosta syyskuun puoliväliin saakka. Kuvat julkaistiin Hyvän Iän Facebookissa ja voittaja valittiin yleisöäänestyksellä.

Ensimmäisen palkinnon voitti Tuula Lehtinen syksyisellä maisemakuvallaan Kuusamosta. Tuula kertoo, kuinka hyvät ystävykset saavat virtaa yhdessä tehdyistä Kuusamon ruskaretkistä.

Suomen Messusäätiö lahjoittama Hyvä Ikä 2016 -kuvakilpailun 2000 € voittosumma jaettiin viiden eniten Facebookissa tykkäyksiä saaneen kuvan kesken. 
Voittajat ovat:

1. Tuula Lehtinen, 500€ (Ruskaretki)
2. Pia Simonen, 300€ (Iloa teatterista) 
3. Siiri Kotajärvi 200€ (Vesijumppa) 
4. Birgitta Bakker, 100€ (Hurja kyyti) 
5. Sirpa Rantanen, 100€ (Virtuaalitodellisuus)

Kiitos kaikille osallistuneille ja lämpimät onnittelut voittajille.

Lisätietoa www.hyvaika.fi 

Kuvakooste VTKL:n osastolta, kiitos kaikille messukävijöille osallistumisesta ja keskusteluista!Takaisin