Kymmenen teesiä yksinäisyydestä -radiodokumenttisarja julkistettiin

Kymmenen teesiä yksinäisyydestä -radiodokumenttisarja julkistettiin

Viestintä, 22.9.2016

Vuosina 2015–2016 toteutettu Suomalaisten yksinäisyys -hanke kokoaa aiheesta kiinnostuneet tutkijat ja toimijat yhteisten kysymysten äärelle Helsinkiin. Hankkeen päätösseminaari pidetään torstaina 22.9. Samalla julkistetaan hankkeen tuloksena syntynyt radiodokumenttisarja Kymmenen teesiä yksinäisyydestä.

Vuosina 2015–2016 toteutettu Suomalaisten yksinäisyys -hanke sai rahoitusta Suomen Kulttuurirahaston Argumenta-mallista. Hankkeessa on pohdittu yhdessä, mitä on suomalaisten yksinäisyys sekä miten kansalaisyhteiskunta ja julkinen valta voisivat vähentää yksinäisyyttä ja sen kielteisiä seurauksia. Hankkeen aikana järjestettiin neljä työpajaa, joihin osallistui yli sata tutkijaa ja käytännön toimijaa. Monitieteellisen ja eri organisaatioiden rajat ylittävän vuoropuhelun kautta on avautunut mahdollisuus uusiin oivalluksiin ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Tutkimustulosten valossa yksinäisyys on merkittävä suomalaisten koettua hyvinvointia ja terveyttä alentava tekijä. Yksinäisyyden yhteys heikentyneeseen toimintakykyyn ja erilaisiin elämänkolhuihin on huomattu sekä väestötasoa että yksittäisiä ryhmiä käsittelevissä tutkimuksissa. Arviolta 400 000 suomalaista tuntee itsensä yksinäiseksi.

Vanhustyön keskusliitossa kehitetyn Ystäväpiiri-toimintamallin avulla on lievitetty jo yli 7000 iäkkään ihmisen yksinäisyyttä. Toimintaa on eri puolilla Suomea yli 40 paikkakunnalla ja uusia ryhmiä perustetaan tarpeen mukaan. Ystäväpiiri-ohjaajia on koulutettu yli 800 ja koulutus jatkuu aktiivisena.Toimintamalli perustuu tieteelliseen tutkimukseen.

Ystäväpiiri-toiminta
Kymmenen teesiä yksinäisyydestä
Kymmenen teesiä yksinäisyydestä Yle AreenassaTakaisin