Huomioithan iäkkään läheisesi myös kesällä!

Viestintä, 1.7.2016

Kesä voi olla monelle iäkkäälle ihmiselle yksinäistä ja tukalaa aikaa, kun muut lomailevat ja kerhot pitävät kesätaukoa. Sosiaalinen aktiivisuus pitää iäkkään ihmisen mielen pirteänä. Lämpimillä säillä riittävän nesteen nauttiminen on tärkeää.

Iäkkäät ihmiset kaipaavat kesällä ulos. Jos tunnet liikuntarajoitteisen iäkkään ihmisen, voit kysyä, haluaako hän ulkoiluseuraa. Retki lähipuistoon tai torille voi olla ikimuistoista. Vesipullo ja hellelakki kannattaa ottaa mukaan. Apuvälineellä liikkuessa reitti on hyvä suunnitella sopivan mittaiseksi iäkkään kunto huomioiden. Palvelutalossa voi voi koputtaa naapurin oveen ja kysyä, saisiko kaverin ulkoiluseuraksi.

Iäkkäät ihmiset ilahtuvat vierailuista, puhelinsoitoista, korteista, kirjeistä ja skypekeskusteluista. VTKL:n SeniorSurf- kampanjasivustolla on paljon materiaalia ja vinkkejä, miten vaikka omaa mummoa tai pappaa voi opastaa käyttämään tietotekniikkaa ja löytämään internetin maailman.

VTKL:n Vahvike-aineistopankissa on runsaasti aineistoja kuvia, pelejä ja vinkkejä aktiviteeteiksi, joita voi tehdä yksin tai yhdessä.

Sopivasta ravitsemuksesta ja riittävästä nesteen nauttimisesta tulee hellesäällä pitää huolta. Vesikannun voi pitää pöydällä näkyvissä, jotta muistaa juoda riittävästi.

Kohtaamisen merkitys on kesäaikana erityisen tärkeää iäkkäille ihmisille. Keskustelu ja muistelu ja esimerkiksi valokuvien katseleminen yhdessä on hyvää kanssakäymistä puolin ja toisin.

Hyvää kesäaikaa toivottaen

Vanhustyön keskusliitto – Centralförbundet för de gamlas väl ryTakaisin
Huomioithan iäkkään läheisesi myös kesällä!