Lääke yksinäisyyteen – kovia tuloksia vaikuttavalla ryhmätoiminnalla

Lääke yksinäisyyteen – kovia tuloksia vaikuttavalla ryhmätoiminnalla

Viestintä, 1.4.2016

Vanhustyön keskusliiton kehittämä Ystäväpiiri-toiminta on lievittänyt ja vähentänyt merkittävästi iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä kymmenen vuoden ajan. Ryhmiin on osallistunut jo yli 7 000 iäkästä ihmistä ympäri Suomen. Osallistujista 90 % kokee yksinäisyyden lievittyvän ryhmässä ja 98 % suosittelee toimintaa muille.

– Ja että mikäkö Ystäväpiiri-ryhmässä oli parasta? Se, että tuntui kuin oltaisiin samassa veneessä. Ja sitähän se ystävyys onkin, eikö vaan? kuvailee ryhmätoiminnasta palautetta antanut iäkäs osallistuja. Hänen Ystäväpiiri-ryhmänsä yhteydenpito on jatkanut omaehtoisesti jo vuosia. Ja se on tarkoituskin, että ohjatun 12 ryhmäkerran jälkeen ryhmäläiset ottaisivat ryhmän itsenäisesti omakseen.

Yksinäisyyttä lievittävää toimintaa tarvitaan, sillä yksinäisyys on edelleen yksi yhteiskuntamme merkittävistä gerontologisista haasteista. Se mm. vähentää iäkkäiden ihmisten hyvinvointia ja terveyttä sekä lisää terveyspalvelujen käyttöä. Tiedetään, että noin kolmannes iäkkäistä ihmisistä kärsii yksinäisyydestä vähintään toisinaan ja 5-12 % usein tai aina, sanoo yleislääketieteen professori Kaisu Pitkälä Helsingin yliopistosta.

– Ystäväpiiri-ryhmämalli perustuu Vanhustyön keskusliitossa toteutettuun geriatrisen kuntoutuksen tutkimus- ja kehittämishankkeeseen ja sen hyviin tuloksiin. Tutkimuksessa ryhmämalli mm. paransi yksinäisyydestä kärsivien iäkkäiden ihmisten hyvinvointia, muistitoimintoja ja terveyttä sekä vähensi sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöä kontrolliryhmään verrattuna. On tärkeää, että iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä lievitetään vaikuttaviksi todetuin keinoin. On upeaa, että tutkimushankkeessa kehitetty malli on pystytty säilyttämään ja vieläpä jalostamaan laajasti ja
asiakaslähtöisesti kentän tarpeisiin, Pitkälä lisää.

Ystäväpiiri-toimintaa rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Ystäväpiiri-ryhmiä toteutetaan vuosittain noin 40 paikkakunnalla. Ryhmiä perustetaan kysynnän mukaan. Myös ohjaajakoulutusta järjestetään eri puolilla Suomea. 

– On olennaista, että koulutetuilla ryhmänohjaajilla on yhteinen ymmärrys toiminnan tavoitteista ja yksinäisyyden ilmiöstä. Satsaamme koulutuksissamme siihen, että jokaisessa ryhmässä on aina kaksi ohjaajaa, sen on todettu edistävän laatua ja tavoitteisiin pääsyä. Myös iäkkäiden ihmisten nostaminen ryhmätoiminnassa valtaistuimelle on keskeistä – ja sitä me koulutuksissa korostamme. Koulutuksiimme on osallistunut tähän mennessä jo yli 750 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista ja vapaaehtoistoimijaa ympäri Suomea, vanhempi suunnittelija ja Ystäväpiiri-toiminnan keskeinen kehittäjä Anu Jansson Vanhustyön keskusliitosta kertoo.


Lisätietoja
Vanhempi suunnittelija Anu Jansson, 050 402 2529, anu.jansson @ vtkl.fi
Toiminnanjohtaja Satu Helin, 050 428 5244, satu.helin @ vtkl.fi
Viestintäpäällikkö Leena Valkonen 050 421 0762, leena.valkonen @ vtkl.fi

Mediatiedote: Lääke yksinäisyyteen – kovia tuloksia vaikuttavalla ryhmätoiminnalla
50 KB, päivitetty 1.4.2016


Takaisin