Digitalisaatio kiihtyy – Mistä iäkäs ihminen löytää apua tietotekniikan käyttöön?

Digitalisaatio kiihtyy – Mistä iäkäs ihminen löytää apua tietotekniikan käyttöön?

Viestintä, 8.2.2016

Tietokoneen ja internetin käyttö on yhteiskunnassamme kaikessa läsnä. Omien asioiden hoitaminen, ajan tasalla pysyminen ja yhteydenpito ystäviin tapahtuu koko ajan vahvemmin internetin kautta. Iäkäs sukupolvi on kuitenkin usein pulassa, jos taitoja ei ole tietotekniikan käyttöön. Tukea tietotekniikan opetteluun tarjoaa Vanhustyön keskusliitossa kehitetty SeniorSurf-toimintamalli.

Monet toimijat haluaisivat tukea iäkkäitä ihmisiä, mutta eivät ole ihan varmoja miten. Vanhustyön keskusliitto auttaa nettiopastuksen käynnistämisessä. VTKL on tuottanut toimintamallin organisaatioiden avuksi ja muuta aineistoa tukemaan nettiopastajia. Aineisto on avuksi myös tietotekniikan itsenäisessä opettelussa.

– Toisilla on lapsia, joilta pyytää apua. Lapsilla vaan tuntuu usein hermot kiristyvän, kun neuvot eivät heti mene perille. Lapsenlapset neuvovat jo paljon kärsivällisemmin, mutta he ovat niin valtavan nopeita toimissaan. Mistä apua voi siis pyytää? Tai keneltä? Paras vinkki usein on: toiselta ikäihmiseltä. Tuolloin opastuksen tahti pysyy usein sopivana ja yksinkertaisiakin kysymyksiä on helpompi esittää, sanoo projektisuunnittelija Tiina Etelämäki Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminnasta.

Ikääntyneitä ihmisiä toimii nettiopastajina jo monissa yhdistyksissä, palvelutaloissa ja kirjastoissa. Opastukset ovat yleensä kaikille avoimia ja maksuttomia.

Toimintamalli nettiopastuksen käynnistämiseksi

Vanhustyön keskusliitto on tuottanut julkaisun nettiopastuksen käynnistämiseksi. Julkaisu on vapaa yleishyödylliseen käyttöön. Sen avulla esimerkiksi palvelutalot ja kirjastot voivat käynnistää nettiopastajatoimintaa niin, että opastajina toimivat iäkkäät vapaaehtoiset nettiopastajat. Aineisto on maksuttomasti tulostettavissa Vanhustyön keskusliiton sivuilta. Julkaisussa käydään läpi muun muassa nettiopastuksen hyvät käytännöt ja nettiopastajien rekrytointi ja perehdyttäminen.

Julkaisun avulla mikä tahansa organisaatio pystyy käynnistämään nettiopastajatoimintaa.  – Kun hyvä toimintatapa on löytynyt, haluamme jakaa sen kaikkien muidenkin hyödynnettäväksi. Haluamme olla osaltamme tukemassa ikääntyneiden ihmisten matkaa digitaaliseen osallisuuteen, iloitsee Tiina Etelämäki.

Tutustu toimintamalliin ja opastusviedoihin SeniorSurf-kampanjasivulla.

Lisätietoa: Projektisuunnittelija Tiina Etelämäki, 050 343 5955, tiina.etelamaki (at) vtkl.fi

Facebook: SeniorSurf
Twitter: SeniorSurfTakaisin