Ikäpolvien taju – Elämänkulku ja ikäpolvet muuttuvassa maailmassa

9.6.2014

Onko ikä vain numero vai muutummeko peruuttamattomasti syntymäpäivä syntymäpäivältä? Olemmeko yksilöitä vai ikäpolviolentoja? Miksi keski-ikä on niin epäsuosittu ja miksi vanhuus näyttää yhä nuorekkaammalta? Mitä eri-ikäiset ajattelevat toisistaan: ovatko nuoret holtittomia, keski-ikäiset tylsiä ja suuret ikäluokat ahneita? Miksi ikäihminen viittaa vain vanhoihin, vaikka kaikilla muillakin on ikä?

Ikään, ikääntymiseen ja ikäpolviin liittyy monia itsepintaisia uskomuksia ja perusteettomia yleistyksiä, jotka ovat toisinaan jopa keskenään ristiriitaisia. Esimerkiksi vanhuudesta puhuttaessa ikäihmisiä edustavat milloin raihnaiset vanhainkotien asukkaat, milloin taas aktiiviset, kaikessa mukana heiluvat seniorit.

Yhä useampi meistä voi odottaa elävänsä vanhaksi mutta miten pitkä elämä kannattaa elää? Tätä miettivät sekä eri-ikäiset ihmiset että yhteiskunnan päättäjät. Pitäisikö eliniän pidentyessä työntekoon käytettävän ajan pidentyä vai voisimmeko antautua toteuttamaan yksilöllisiä ja yhteisöllisiä unelmiamme nuoruudessa, keskellä työuraa ja työuran päätyttyä? Oli miten oli, samalla kun maailma on muuttunut, myös elämänkulku ja sukupolvien suhteet ovat muuttuneet. Nyt ei kaivata sukupolvisotaa tai sukupolvien välisiä kuiluja vaan eri-ikäisten keskinäistä ymmärrystä ja empatiaa; ikäpolvitajua.

Ikäpolvien taju – Elämänkulku ja ikäpolvet muuttuvassa maailmassa -kirjassa elämänkulkuun, ikään ja ikäpolviin liittyviä kysymyksiä pohtivat tutkijat ja eri ikäpolviin kuuluvat ihmiset. Kirja perustuu Raha-automaattiyhdistyksen tukemaan Elämänkulku ja ikäpolvet -tutkimus- ja kehittämishankkeeseen, joka toteutettiin Vanhustyön keskusliitossa vuosina 2011–2013. Hankkeen tavoitteina oli virittää keskustelua ikäpolvien välisistä jännitteistä ja yhteisen toiminnan mahdollisuuksista sekä edistää ikäpolvien välistä toimintaa.

Kirja on sekoitus tutkimustuloksia ja yleisempiä pohdintoja elämänkulusta ja ikäpolvista. Se on tarkoitettu sekä aihepiirin tutkimusta seuraaville että kenelle tahansa iästä ja elämästä kiinnostuneelle. Kirjan aiemmin ilmestynyt sisarteos, Neljän polven treffit – Ikäpolvitoiminnan opas, keskittyy pohtimaan ikäpolvitoiminnan mahdollisuuksia ja tukemaan niitä käytännönläheisten toimintaesimerkkien ja -vinkkien avulla.

Lisätietoja:
Hankkeen johtaja Marja Saarenheimo 050 594 6977
Tutkija Minna Pietilä 050 594 7932

ravintoravintoterveysterveys

Julkaisut luettavissa netissä:

www.vtkl.fi >Sähköiset julkaisut
www.ikapolvet.fi