Ikäihminen, liiku itsesi kuntoon!

9.6.2014

Paneelikeskustelu tarttuu vaikeaan aiheeseen

Messujen paneelikeskustelussa tartutaan vaikeaan ja herkkään aiheeseen. Teemalla "hoitotahto ja oikeus hyvään kuolemaan" perjantaina 26.9. klo 13.00 keskustelevat Kaupin ja Rauhaniemen sairaalaoissa Tampereella toimiva sairaalapastori Mika Kallunki, oikeustieteen tohtori Anja Karvonen-Kälkäjä, pastori, toimittaja ja kirjailija Hilkka Olkinuora, HYKSin syöpätautien klinikan ylilääkäri, professori Tiina Saarto, emeritusmeppi Esko Seppänen sekä osastonhoitaja Pia Stenvik Pirkanmaan Hoitokodista. Paneelin puheenjohtajana toimii toimittaja Anne Flinkkilä.

Tunnetko oman kuntosi, osaatko käyttää liikkumisen apuvälineitä? Miten lihaskunto kehittyy ja miten sitä ylläpidetään? Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa syyskuussa pidettävä Hyvä Ikä -messutapahtuma kannustaa ikäihmisiä liikkeelle ja antaa siihen hyvät neuvot ja vinkit. Uusi Terve Aikuinen -tapahtuma samassa yhteydessä laajentaa tarjontaa myös työikäisille.

Reipas ja ohjelmallinen messukokonaisuus Hyvä Ikä ja Terve Aikuinen antaa syksylle vauhdikkaan startin. Perinteinen Liikuntatori kannustaa välineurheiluun: kokeile sauvakävelyä ja tasapainorataa, ja testaa samalla tasapainosi. Tampereen kaupungin liikuntapalvelut auttavat alkuun.

UKK-Instituutti tuo messuille yhdessä Kunto-Pirkkojen kanssa harjoitusradan, jolla voi kokeilla tasapainoa ja lihasvoimaa parantavia harjoituksia. Neuvonnassa korostuu iäkkäiden kaatumisten ehkäisy, sillä UKK-instituutissa on juuri käynnistetty RAY-rahoitteinen KaatumisSeula-hanke vähentämään iäkkäiden kaatumisvammoja.

-Iän karttuessa kaatumiset yleistyvät. Joka kolmas yli 65-vuotias kaatuu vähintään kerran vuodessa, ja joka toinen kaatuminen aiheuttaa jonkinlaisen vamman. Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että joka kolmas iäkkäiden kaatuminen ja kaatumisvamma voidaan ehkäistä puuttumalla keskeisimpiin kaatumisten vaaratekijöihin, kertoo KaatumisSeula-hankkeen projektipäällikkö, erikoistutkija Saija Karinkanta UKK-instituutista.

Apuvälineradalla voit kokeilla erilaisia apuvälineitä ja opetella käyttämään apuvälineitäsi turvallisesti ja helposti. Radan äärellä asiantuntijat neuvovat rollaattorien, kyynärsauvojen ja pyörätuolin käytössä. Apuvälineradan toteuttavat messuille Invalidiliitto ry ja Turun Kaupungin kuntoutumispalvelut.

ravintoravinto