Ystäväpiiri-toiminta

Ystäväpiiri-toiminta lievittää iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä Ystäväpiiri-koulutuksen ja -ryhmätoiminnan keinoin.

Ystäväpiiri-koulutus

Ystäväpiiri-koulutuksen jälkeen sinulla on ajankohtaista tietoa sekä välineitä tavoitteellisen, asiakaslähtöisen ja osallistavan yksinäisyyttä lievittävän ryhmätoiminnan suunnitteluun, toteutukseen ja ohjaamiseen.

Ystavapiiri Koulutus Kapea


Ystäväpiiri-ohjaajien täydennyskoulutukset 

Vanhustyön keskusliitto järjestää koulutetuille Ystäväpiiri-ohjaajille vuosittain täydennyskoulutuspäiviä ryhmien ohjaamisen ja verkostoitumisen tueksi. Ystäväpiiri-ohjaajat toteuttavat ikääntyvien ihmisten yksinäisyyttä lievittäviä Ystäväpiiri-ryhmiä omissa taustatahoissaan eri puolilla Suomea.

Ystäväpiiri-ohjaajien täydennyskoulutuskiertueella 2017 kohdattiin eläimiä ja ihmisiä

Vanhustyön keskusliiton kouluttamien Ystäväpiiri-ohjaajien kevään 2017 täydennyskoulutuskiertueen teemoina olivat tänä vuonna muistisairaan tukeminen ryhmätoiminnan keinoin sekä luonto ryhmätoiminnan ja hyvinvoinnin tukena. Kouluttajina toimivat vaativan erityistason perhepsykoterapeutti Sanna Aavaluoma sekä projektisuunnittelija Minna Malin Sininauhaliiton Vihreä Veräjä-hankkeesta.

Päivän mittaiset täydennyskoulutuspäivät järjestettiin Ystäväpiiri-toiminnan alueohjaajien koordinoimina Helsingissä, Siilinjärvellä, Hämeenkyrössä ja Oulussa maalis-huhtikuussa. Ihmisten lisäksi koulutuspäivissä vieraili nelijalkaisia ystäviä ilahduttamassa osallistujia osana luontoteemaa. Helsingissä, Siilinjärvellä ja Hämeenkyrössä tavattiin hurmaavia alpakoita ja Oulussa Karvakavereitten hellyttäviä koiraystäviä sekä ihana Tilda-lammas. Oulussa eläinten seurasta pääsivät nauttimaan myös koulutuspaikkana toimineen Keskustan palvelukeskuksen kävijät sekä Ystäväpiiri-ryhmäläiset ja Helsingissä Staffansby lågstadieskolanin ekaluokkalaisten iltapäiväkerho eftis Solhemin lapset.

Koulutuspalautteissa täydennyskoulutuspäivä sai arvosanaksi yhdeksän, ja yhteensä täydennyskoulutuskiertueelle osallistui 155 Ystäväpiiri-ohjaajaa eri puolilta Suomea. Päivän sisältöä kommentoitiin mm. seuraavasti:  

 • -Iloinen puheensorina, esitelmiä. Hyvät aamukahvit, tuttuja. Luennoitsija hyvä. Selväsanainen, kokenut omasta asiastaan.
 • -Kiitos Sanna Aavaluoman ihan loistavasta luennosta: parasta tietoa ja infoa aikoihin! Ja voi että, alpakat <3 Kiitos terapiahetkestä! Luontoaihe virkistävä uusi aihe.
 • -Tällainen koulutuspäivä on niin antoisaa ja virkistävää. Sain paljon uutta tietotaitoa omaan elämääni ja varsinkin työhöni.
  Ryhmäkuva2_Hämeenkyrö.jpg

Lämmin kiitos tämän vuoden yhteistyöstä ja iloisista hetkistä Minna Malin ja Vihreä Veräjä-hanke, Sanna Aavaluoma, Kuntoutumis- ja hyvinvointikeskus Kunnonpaikka, Kuronlahden Lumotarha ja Sari Vauhkonen, Oulun Palvelusäätiö, Oulun Karvakaverit, Kirsi Päkkilä ja Tilda-lammas, Hyvän mielen alpakat Mäntsälästä, Einolan tila sekä Teralpa ja Virpi Sten.

Kuvatekstit, ylempi kuva: Tilda-lammas ja Mira-koira tervehtivät Oulussa Keskustan palvelukeskuksessa kokoontuvia Ystäväpiiri-ryhmäläisiä. Alempi ryhmäkuva: Ystäväpiiri-ohjaajien ryhmäkuva Hämeenkyrön ihanissa maisemissa. 

Ystäväpiiri-toimintaa jo yli 10 vuotta

VTKL:n Ystäväpiiri-toiminta täytti 1.4.2016 jo 10 vuotta. Vaikuttavaa toimintaa juhlistettiin upeassa seminaarissa Helsingissä, joka toimi vuoden 2016 täydennyskoulutuksena. Lisäksi toimintaa juhlistettiin Pauligin tukemissa juhlakahviloissa Kuopiossa, Helsingissä Tampereella, Turussa ja Oulussa.

X4Q1346 (002) ystäväpiiri

Aitoja kohtaamisia kahvin äärellä -juhlakahveille osallistui useita satoja Ystäväpiiri-ryhmäläisiä läheisineen ja juhlaseminaari täyttyi 200 vieraasta. VTKL toiminnanjohtaja Satu Helin, professori Kaisu PItkälä Helsingin yliopistosta, professori Jaakko Valvanne Tampereen yliopistosta, VTKL vanhempi suunnittelija Anu Jansson, RAY:n kehittämispäällikkö Tuomas Koskela ja VTKL vanhempi tutkija Marja Saarenheimo toivat seminaariin puheenvuoroillaan katsauksia mm. Ystäväpiiri-toiminnan vaikuttavuudesta ja tuloksista sekä voimavaralähtöisen ryhmätoiminnan keskeisistä elementeistä. Anu Jansson kiitti kaikkia Ystäväpiiri-ohjaajia, jotka omalla tärkeällä panoksellaan ovat vähentäneet useiden tuhansien iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä Suomessa. Seminaarin elämyksellisyydestä huolehti Viitasen Piia -yhtye sekä Tolokun tytöt. Juhlaseminaarin juonsi Jussi-Pekka Rantanen.

Katso Kunta-TV:n juttu juhlaseminaarista: http://www.kunta.tv/kumppanit/vaikuttava-laake-iakkaiden-ihmisten-yksinaisyyteen-ystavapiiri-toimintaa-jo-10-vuotta/

– Mikä tärkeintä, olemme aidosti pystyneet levittämään ja juurruttamaan tutkitusti hyvää toimintamallia. Malliin satsaaminen on kannattanut – siitä kertoo esimerkiksi näyttö sosiaali- ja terveyspalvelujen käytön vähenemisestä, kertoo Anu Jansson, joka vastaa valtakunnallisesta Ystäväpiiri-toiminnasta.

Terveyden edistämisen kustannusesimerkit (THL):https://www.thl.fi/fi/web/terveyden-edistaminen/perustelut/vaikutukset-ja-vaikuttavuus/rahat/esimerkit#ystavapiiri

X4Q1099 Ystäväpiiri

Juhlaseminaarissa yhteiseen kuvaan kokoontuivat Ystäväpiiri-toiminnan alullesaattaja ja kehittäjät, oikealta Anu Jansson, Jaakko Valvanne, Pirkko Routasalo, Kaisu Pitkälä ja Tarja Ylimaa

Koulutuksen vaikuttavat elementit

 • Tietous yksinäisyydestä ja sen lievittämisestä
 • Tavoitteellisuus
 • Ryhmädynamiikka
 • Osallisuus
 • Vuorovaikutus ja vertaisuus
 • Kokemuksellisen oppimisen tarkastelu (reflektio)
 • Asiakaslähtöiset ja tavoitteita tukevat sisällöt
 • Ohjaajien parityöskentely


Huom. Vaikka osallistuisit koulutukseen toisella paikkakunnalla, voit ohjata koulutukseen kuuluvan Ystäväpiiri-ryhmän omalla paikkakunnallasi. Saat myös mentorointia eli työnohjauksellista tukea omalle paikkakunnallesi.

Ystäväpiiri-mallia hyödynnetään aktiivisesti mm. järjestöjen ja yhdistysten toiminnassa sekä kuntien vanhuspalveluissa. Mallia kannustetaan hyödyntämään myös  uusissa Laatusuosituksissa. Ystäväpiiri-koulutuksen käytyäsi voit soveltaa oppimaasi myös muussa ryhmätoiminnassa (esim. avokuntoutusryhmät, päivätoiminta). Ystäväpiiri-koulutuksia järjestetään ympäri Suomea.

Tällä hetkellä toiminnassamme on mukana n. 20 Ystäväpiiri-kouluttajaa, jotka toimivat Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-koulutuksissa ja -tilaisuuksissa ympäri Suomea. Jos olet kiinnostunut kouluttajana toimimisesta, ota yhteyttä Anu Janssoniin anu.jansson (at) vtkl.fi ja 050 402 2529Neela_Seetu_Alpakat.jpg

Lumotarhan alpakat Neela ja Seetu keräsivät rapsutuksia Siilinjärvellä.  

Ryhmä_pirtissä_Hämeenkyrö.jpg

Iloista puheensorinaa pirtin pöydän äärellä Einolan tilalla.

Ryhmäkuva_Siilinjärvi.jpg

Siilinjärvellä nautittiin luonnosta vielä talvisissa tunnelmissa. 

Helmi_Papu_Mira_Tilda.jpg

Näiden karvakavereiden kanssa kelpaa ystävystyä: Helmi, Juhla, Papu, Mira ja Tilda ilostuttivat Oulussa. 


Hyviä keskusteluhetkiä seminaarissa

Juhlaseminaarin kakkukahvit loivat hyviä keskusteluhetkiä.

Tolokun tytöt

Tolokun tytöt

Ystävyyden punainen lanka alkaa muodostua

Ystävyyden punainen lanka alkaa syntyä

20160412 140934 Ystäväpiiri

Juhlakahviloloiden upeita emäntiä: oikealta Heidi Rytky-Ylinen, Pia Kukkola, Pauligin Paula, Satu Järvenpää ja Tarja Ylimaa