Ystäväpiiri-toiminta

Ystäväpiiri-toiminta lievittää iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä Ystäväpiiri-koulutuksen ja -ryhmätoiminnan keinoin.

Ystäväpiiri-toiminta

Ystäväpiiri-toiminta on tutkitusti vaikuttava lääke iäkkäiden ihmisten yksinäisyyteen ja hyvinvointiin.

Järjestämme ryhmänohjaajakoulutuksia yksinäisyyden vähentämiseksi, tuemme käynnistyviä Ystäväpiiri-ryhmiä ja -ohjaajia kentällä, käymme kertomassa yksinäisyydestä ja sen vähentämisestä sekä nostamme laajasti esille iäkkäiden ihmisten voimavaroja. Ota rohkeasti yhteyttä, jos kaipaat vinkkejä tai tukea yksinäisyyden vähentämiseen.

Järjestämme myös Omahoitovalmennus-koulutuksia vanhustyön ammattilaisille tai vapaaehtoistoimijoille, joiden tavoitteena on ohjata ryhmiä varhaisvaiheen muistisairaille iäkkäille ihmisille ja heidän puolisoilleen.Ystäväpiiri-toiminta® on iäkkäille ihmisille suunnattua tavoitteellista ryhmätoimintaa yksinäisyyden tunteen lievittämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. Ystäväpiiri-ryhmiin on osallistunut tähän mennessä yli 9000 iäkästä ihmistä. Ohjaajia on koulutettu jo n. 900 ympäri Suomea. Ystäväpiiri-mallia toteutetaan aktiivisesti mm. järjestöjen ja yhdistysten toiminnassa sekä kuntien vanhuspalveluissa. Sitä kannustetaan hyödyntämään myös uusissa Laatusuosituksissa. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee toimintaa Veikkauksen tuotoilla.  

Tarjoamme Ystäväpiiri-koulutusta kaikille ryhmänohjaamisesta kiinnostuneille. Ryhmätoimintaa järjestetään iäkkäille ihmisille koulutettujen ohjaajien toimesta ympäri Suomea. Ystäväpiiri – yhdessä elämyksiä arkeen! 

Ystavapiiri Ryhmalaiset Taidekuvien Aarella H


Uusia ryhmänohjaajakoulutuksia käynnistyy, tule mukaan!

Ystäväpiiri-koulutus kehittää ja vahvistaa ryhmänohjaustaitoja ja on tarkoitettu kaikille ryhmänohjaamisesta kiinnostuneille. Koulutuksen jälkeen osallistujalla on ajankohtaista tietoa sekä välineitä tavoitteellisen, asiakaslähtöisen ja osallistavan ryhmätoiminnan suunnitteluun, toteutukseen ja ohjaamiseen. Koulutus antaa erinomaiset valmiudet iäkkäiden ihmisten yksinäisyyden lievittämiseen ja vähentämiseen ryhmätoiminnan keinoin.

Omahoitovalmennus-koulutus tähtää voimavaralähtöiseen ryhmänohjaamiseen silloin, kun ryhmään osallistuu muistisairauden vastikään kohdanneita iäkkäitä ihmisiä ja heidän puolisoitaan. Omahoitovalmennus-ryhmän tavoitteena on vahvistaa pariskuntien hyvinvointia uudessa elämäntilanteessa. Omahoitovalmennus-toiminta perustuu tieteellisesti vaikuttavaksi todettuun Ystäväpiiri-toimintaan ja Vanhustyön keskusliitossa toteutettujen kehittämishankkeiden hyviksi koettuihin menetelmiin. Lue lisää!

Kevään 2018 koulutuksiin ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä. Pääset selailemaan koulutustietoja tästä.

Ryhmätoimintaa iäkkäille ihmisille

Ystäväpiiri-ryhmän tavoitteena on osallistujien yksinäisyyden tunteen lievittäminen sekä uusien ystävien löytäminen. Osallistujat ovat Ystäväpiiri-ryhmiin tyytyväisiä: 98 % suosittelee toimintaa muille. Ystäväpiiri-ryhmiä käynnistyy vuosittain usealla kymmenellä paikkakunnalla.

Alueohjauksella tukea ryhmille ja ohjaajille

Alueohjaaja on yksinäisyyden ja sen lievittämisen asiantuntija. Hän tukee koulutettuja Ystäväpiiri-ohjaajia mm. järjestämällä maksutonta täydennyskoulutusta ja mentorointia sekä lainaamalla välineitä ryhmänohjaamisen tueksi. Iäkkäiden ihmisten voimavaroja alueohjaaja nostaa esille mm. kokemusasiantuntijatoiminnalla, joka on saanut kentältä erittäin hyvää palautetta. Alueohjaaja keskustelee mielellään iäkkäiden ihmisten ryhmätoimintaan liittyvistä aiheista kanssasi. Katso lähimmän alueohjaajasi yhteystiedot sekä lisätietoja tästä.

Ota meihin yhteyttä!

Vanhustyön keskusliitto, Ystäväpiiri-toiminta
Malmin kauppatie 26
00700 HELSINKI

Sähköposti: ystavapiiri a vtkl.fi

Yhteyshenkilöt alueittain:

Pohjois-Suomi, Lappi 
Marjo Pääkkö, alueohjaaja,
050 324 0690, marjo.paakko a vtkl.fi

Länsi- ja Sisä-Suomi, Lounais-Suomi
Heidi Rytky-Ylinen, alueohjaaja,
050 373 1057, heidi.rytky-ylinen a vtkl.fi

Itä-Suomi 
Minna Partanen, alueohjaaja,
050 360 1209, minna.partanen a vtkl.fi

Etelä-Suomi
Tarja Ylimaa, suunnittelija, alueohjaaja,
050 402 2528, tarja.ylimaa a vtkl.fi

Omahoitovalmennus-toiminta

Laura Rautiainen, alueohjaaja (lomalla 9.7. - 15.8.)
050 317 2562, laura.rautiainen a vtkl.fi


Toiminnoista vastaa:

Anu Jansson, vanhempi suunnittelija, puh. 050 402 2529, anu.jansson a vtkl.fi

Ystavapiiri-toiminnan esite
Ystavapiiri-toiminnan esite
2 MB, päivitetty 20.6.2018