Vanhustyön keskusliitolta motivointivideoita: Ikääntyneet ihmiset kaipaavat kannustusta, rohkaisua ja nettiopastajia

Vanhustyön keskusliitolta motivointivideoita: Ikääntyneet ihmiset kaipaavat kannustusta, rohkaisua ja nettiopastajia

Viestintä, 18.9.2015

Ikääntyneet ihmiset ovat kiinnostuneita tietotekniikasta ja haluaisivat hoitaa asiansa itse. Sähköinen asiointi voi kuitenkin tuntua hankalalta ja kaukaiselta, eikä pakon edessä ole helppo opetella tietotekniikkaa. Lisäksi tietokoneet voivat olla vieraita ja hieman pelottaviakin.

Kun yhteiskunta siirtyy entistä laajemmin sähköisiin palveluihin jalkoihin jäävät helposti he, joilla ei ole internet hallussaan. Suomessa on edelleen noin puoli miljoonaa yli 65-vuotiasta, joilla ei ole nettiä käytössään tai he eivät osaa sitä käyttää. Asioiden hoitaminen ja tiedonhaku verkossa alkavat olla elinehtoja tämän päivän Suomessa.

– Hyvät keinot ikääntyneiden ihmisten saamiseksi verkkoon ovat rohkaisu, motivointi sekä opastaminen. Jos haluamme ikääntyneiden ihmisten käyttävän sähköisiä palveluja, tulee yhteisesti panostaa heidän opastukseensa. Vapaaehtoiset vertaisohjaajat ovat mainio voimavara tässä asiassa, sanoo projektisuunnittelija Tiina Etelämäki Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminnasta.

Monella paikkakunnalla eri puolilla Suomea on jo käynnistynyt nettiopastustoimintaa. Järjestöjen ja muiden yhteisöjen tuottamat opastukset ovat saaneet hyvä alun, tahtoa asian edistämiseen tarvitaan kuitenkin jatkossa vielä paljon monelta eri tasolta ja taholta, Etelämäki lisää.

Opastustoiminnan laajentamiseksi ja kehittämiseksi Vanhustyön keskusliitto on tehnyt viisiosaisen videosarjan ikääntyneiden ihmisten motivointiin ja rohkaisuun tietotekniikan käyttöön liittyen. Videot on julkaistu ja käytettävissä liiton nettisivuilla vtkl.fi/seniorsurf>opastusmateriaaleja surffailijoille. Videot eivät opasta, vaan esittelevät tietotekniikan tuomia mahdollisuuksia.

Valtakunnallista ikääntyneet ihmiset nettiin vievää SeniorSurf-päivää vietetään tänä vuonna 6.10.2015. Päivää koordinoi Vanhustyön keskusliitto. SeniorSurf-päivä on osa Vanhustenviikkoa. 

Lisätietoa

Projektisuunnittelija Tiina Etelämäki, 050 343 5955, tiina.etelamaki(at)vtkl.fi

Viestintäpäällikkö Leena Valkonen 050 421 0762, leena.valkonen(at)vtkl.fi

Facebook: SeniorSurf

Twitter: SeniorSurf

  Takaisin