Unohditko ikääntyneet? – Vanhustyön keskusliiton Senioritoiminta ylläpitää vapaaehtoistoimintaa pääkaupunkiseudulla

Unohditko ikääntyneet? – Vanhustyön keskusliiton Senioritoiminta ylläpitää vapaaehtoistoimintaa pääkaupunkiseudulla

Viestintä, 14.9.2015

Oletko ajatellut, miltä tuntuisi, kun omasta kodista ei pääsisi yksin lainkaan ulos? Jos lääkäriin lähteminen olisi mahdotonta, koska talosi alaovi olisi liian painava avata? Et kävisi töissä, harrastuksissa, opiskelemassa tai tapaamassa ystäviä, vaan viettäisit kaiken aikasi kotona. Entä jos ainoat sosiaaliset kontaktisi olisivat muutama sukulainen, jotka soittaisivat tai vierailisivat silloin tällöin? Olisit vuorokaudet ympäriinsä yksin kotona.

Joidenkin ihmisten kohdalla tämä on todellisuutta. Usein nämä ihmiset ovat ikääntyneitä, jotka ovat ennen olleet toimeliaita ihmisiä: käyneet töissä, kasvattaneet lapsia ja harrastaneet. Nyt heitä ei enää näy, sillä he asuvat neljännessä kerroksessa talossa, jossa ei ole hissiä. Kaupunki takaa hoidon kotiin sitä tarvitseville eikä palvelutaloon pääse, vaikka haluaisi. Monelle arjen apu on kiireinen hoitaja, joka pyörähtää kerran tai pari päivässä tarkastamassa voinnin. Kiireettömästä jutustelusta saati ulkoilusta, on turha edes haaveilla.

Näille ihmisille tuovat iloa usein pienet asiat, kuten toinen ihminen, jolla on aikaa istua rauhassa kahvipöydässä muistelemassa mennyttä aikaa tai puhumassa päivän uutisista tai joka ehtii mukaan lyhyelle kävelylenkille kirkkaana syyspäivänä. Voi olla valtava huojennus kuulla, että joku toinen voi lähteä saattamaan suureen sairaalaan, joka käytävät tuntuvat itsestä labyrintilta ja kyltit on kirjoitettu liian pienin kirjaimin. Tällainen päivän pelastava ihminen voi olla kuka tahansa. Vaikka sinä.

Vanhustyön keskusliiton Senioritoiminta välittää vapaaehtoisia kotona asuvien ikääntyneiden ihmisten avuksi ja tueksi. Vapaaehtoisilta ei vaadita erityistä osaamista, vaan ainoastaan kyky olla ihmisenä toiselle ihmiselle. Vapaaehtoiset saavat perehdytyksen toimintaan ja Senioritoiminnan työntekijät ovat tukena tarvittaessa. Vapaaehtoiset toimivat oman aikataulunsa mukaisesti ja määrittävät itse alueen, jolla heidän on mahdollista liikkua. Riittää, jos aikaa löytyy muutama tunti parin viikon välein. Tämäkin aika voi olla ikääntyneelle korvaamattoman arvokasta.

Vapaaehtoistoiminta on merkityksellistä avun saajalle ja samalla antaa paljon myös vapaaehtoiselle. Auttamisen ilo ja kokemus siitä, että voi olla hyödyksi motivoivat vapaaehtoisia toimimaan ja tuottavat hyvää mieltä. Vapaaehtoistoisille keväällä 2015 teetetystä kyselystä poimitut lainaukset kertovat, mikä vapaaehtoistoiminnassa on arvokasta.

”Autan pyörätuoliin sidottua, yksin asuvaa vanhusta, joka ei ollut päässyt ulos kuuteen vuoteen. Miten riemullista olikaan käydä ensimmäistä kertaa läheisessä kauppakeskuksessa, jossa hän sai itse tehdä ostopäätöksensä ja valita ostoksensa! Hän olisi tanssinut, jos jalat olisivat kantaneet.” 

”Olen käynyt ystävävanhuksen luona juttelemassa ja sairaalakäynnillä. Kotikäynnillä ja sieltä pois lähtiessäni vanhuksen silmät loistavat, kun hän kertoo juttelun olleen mukava ja pyytää tulemaan toistekin. Itsekin olen kokenut olleeni iloksi.” 

”Ulkopuolisena vanhusystävän on helpompi puhua minulle kuin läheisille. Varsinkin leskeksi jäätyään, on seura ollut ehdottoman tärkeää... Surun jakaminen, kuuntelevana korvana oleminen.”      

”Olen saanut hyvin paljon uusia näkemyksiä vanhusten avuttomuudesta ja yksinäisyydestä, kun olen toiminut saattaja-apuna! - Kaikki avustettavani ovat olleen mielestäni tyytyväisiä saamaansa apuun. Ovat todenneet, että ihanaa kun on tämmöisiä vapaaehtoisjärjestöjä, jotka auttavat korvauksetta. Heille on tärkeää, että on niin sanotusti "kävelykeppi" mukana, kun on vaikea yksin liikkua.”

Senioritoiminta järjestää seuraavan neli-iltaisen vapaaehtoistoiminnan kurssin alkaen 28.9. Kurssin viimeinen ilmoittautumispäivä on 18.9. Lisätietoja saat osoitteesta www.vtkl.fi/senioritoimina/haluatko_vapaaehtoiseksi tai soittamalla toiminnanohjaaja Sanna Dufa 050 572 2829 tai vastaava toiminnanohjaaja Anu Lintilä 050 572 2830.

Uusia vapaaehtoisia tarvitaan koko ajan lisää. Tervetuloa mukaan tekemään hyvää!

  Takaisin