Iäkkäiden ihmisten hyvinvointi tulee turvata kesähelteillä

Iäkkäiden ihmisten hyvinvointi tulee turvata kesähelteillä

Viestintä, 3.7.2015

Useimmat odottavat kesältä kauniita kelejä ja sopivaa määrää hellettä. Iäkkäille ihmisille helteistä voi kuitenkin muodostua tukalaa aikaa, ahdistuneisuuden kokemuksia sekä hakeutumista päivystykseen.

Lämmön mahdollisiin haittoihin voi varautua nauttimalla päivittäin normaalia enemmän nestettä. Aina ei riitä se, että muistutamme iäkkäitä ihmisiä riittävän veden juomisen tärkeydestä. Ohjeen antamisen rinnalla on ystävällistä etsiä yhdessä esille vesi- tai maitokannu, joka parhaimmillaan tuo mieleen mukavia muistoja ajasta, jolloin maitoa ei tarjoiltu pahvitölkeistä. Yhdessä nautittu vesi- tai mehulasi kannustaa aloittamaan seuraavankin päivän aina uuden vesi- tai mehukannun kera, jos lääkäri ei ole sairaudesta johtuen juomiselle asettanut rajoituksia.

Lyhytkin istahtaminen yhdessä pöydän ääreen saa myös ruoan maistumaan, sillä pelkällä vedellä ei helteelläkään pärjätä. Kohtaamisen merkitys on nyt kesäaikana erityisen tärkeää iäkkäille ihmisille, koska monien läheiset saattavat olla lomamatkoilla ja monet kerhot viettävät kesätaukoa.

Hyvää kesäaikaa toivottaen

Vanhustyön keskusliitto – Centralförbundet för de gamlas väl ry

 Takaisin