Zonta-tuesta merkittävä apu Ystäväpiiri-ryhmien omatoimisiin jatkotapaamisiin

Zonta-tuesta merkittävä apu Ystäväpiiri-ryhmien omatoimisiin jatkotapaamisiin

Viestintä, 17.11.2014

Zonta International Piiri 20 keräsi Sisarta ei jätetä -kampanjalla yhteensä 161 500 euroa iäkkäiden ihmisten yksinäisyyden lievittämiseen. Summan loppuosa lahjoitettiin Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-toiminnalle 17.11.2014 Helsingissä. Avustusta suunnataan Ystäväpiiri-ryhmien omatoimisille jatkotapaamisille.

Zonta International Piiri 20:n kerhot käynnistivät Suomessa vuoden 2012 keväällä yhteistyön Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-toiminnan kanssa.  Ystäväpiiri-toiminta on Vanhustyön keskusliiton kehittämää iäkkäille ihmisille suunnattua tavoitteellista ryhmätoimintaa yksinäisyyden tunteen lievittämiseksi. Ystäväpiiri-toimintaa on järjestetty vuodesta 2006 lähtien ja siihen on osallistunut jo yli 7000 iäkästä ihmistä eri puolilta maata.

Palautteiden perusteella yli 90 % osallistujista kokee yksinäisyyden tunteen lievittyneen ryhmätoiminnan aikana. Ryhmäläiset ovat kiitelleet erityisesti vertaistukea ja kokemusten jakamista samassa elämäntilanteessa olevien kanssa. Mukava yhdessä tekeminen, hyvä yhteishenki ja huumori ovat tärkeitä syitä sille, että 98 % osallistujista suosittelee toimintaa muille.

Zonta-järjestön Sisarta ei jätetä -kampanjan varoilla tuetaan Ystäväpiiri-ryhmiin osallistuneiden  mahdollisuuksia  ylläpitää toiminnassa luotuja ystävyyssuhteita ja jatkaa tapaamisia omatoimisesti. Tukea on myönnetty hakemusten perusteella 43 omatoimisesti jatkaneelle ryhmälle. Varoja on myönnetty tähän menessä yli 45 000 euroa. Ryhmiin on osallistunut yhteensä noin 350 henkilöä.

– Tuki on tasavertaistanut kaikkien ryhmäläisten osallistumisen, koska kaikilla ei välttämättä ole taloudellisesti mahdollisuutta osallistua yhteisten asioiden tekemiseen. Tukea on anottu ja myönnetty esimerkiksi retkiin, teatterikäynteihin, yhdessä syömiseen ravintolassa, erilaisiin tapahtumiin osallistumiseen sekä ryhmäläisten matkakuluihin. Tärkeänä on koettu myös se, että on voitu kokoontua yhteen kahvin ja pullan ääreen keskustelemaan ja jakamaan kokemuksia, sanoo suunnittelija Tarja Ylimaa Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-toiminnasta.

– Suuri osa iäkkäistä ihmisistä elää edelleen pienten eläkkeiden varassa ja raha saattaa olla kynnys jatkotapaamisiin osallistumiselle. Zonta-lahjoituksen avulla voidaan jatkotoimintaa tarjota monille näillä näkymin vielä usean vuoden ajan, Ylimaa jatkaa.

Sisarta ei jätetä -kampanjassa myytiin tunntettujen taiteilijoiden suunnittelemia kirjeensulkijamerkkejä 2012-2013. Kampanjan päätöstilaisuus pidettiin 17.11.2014 Ystäväpiiri-toiminnan lisäkoulutuspäivässä Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä. Kampanjan ohjausryhmän puheenjohtaja, geriatri Marja Manninen-Ollberg ojensi Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Satu Helinille keräyksen loppusumman 11 500 euroa.

Zonta-naisille ojennettiin kiitoksena tukea saaneiden ryhmäläisten käsinkirjoitettuja tervehdyksiä:

”Kiitos Zonta-naisille. Tietäkää, että me olemme kaikki sydämestämme kiitollisia teille. Saamamme tuki teki kesästä 2013 muistorikkaan ja lievitti yksinäisyyden tunnetta. Tukenne ja muistomme eivät unohdu.”

Ystäväpiiri-ryhmäläisten kiitokset Zonta-naisille
1 MB, päivitetty 17.11.2014

Lisätietoja:

Suunnittelija Tarja Ylimaa, 050 402 2528
Vanhempi suunnittelija Anu Jansson, 050 402 2529
Toiminnanjohtaja Satu Helin, 050 428 5244
Viestintäpäällikkö Leena Valkonen 050 421 0762
etunimi.sukunimi a vtkl.fiTakaisin