Vanhustenviikko nostaa esiin keskustelun arvokkaasta vanhuudesta

Vanhustenviikko nostaa esiin keskustelun arvokkaasta vanhuudesta

Viestintä, 2.10.2014

Vanhustyön keskusliiton organisoimaa Valtakunnallista vanhustenpäivää ja -viikkoa vietetään jälleen lokakuussa 5.–12.10. monin eri tapahtumin. Tämän vuoden teemana on Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina.

Vanhustenviikon teema on otettu laajasti vastaan koko valtakunnassa. Tapahtumia ovat järjestämässä niin kunnat, seurakunnat, järjestöt, oppilaitokset ja monet muut yhteisöt. Vanhustenviikon materiaalia on tilattu keskusliitosta tuhansin kappalein, tämän vuoden materiaalia painettiin kaksi kertaa lisää. Kiinnostus kertoo, että tämän vuotinen teema koetaan todella tärkeänä, sanoo Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Satu Helin.

– Koemme, että arvokkuus ja arvostaminen merkitsee sitä, että huomioimme ajattelevan, toimivan ja tahtovan ihmisen iän tuomien ulkoisten muutosten rinnalla. Samoin arvostaminen on myös sitä, että annamme ikääntyneille ihmisille tilaa vaikuttaa muun muassa heidän elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon, Helin painottaa.

Arvostamiseen liittyy myös se, että palvelujärjestelmän kehittämisessä käytetään ikääntyneiltä ihmisiltä kerättyä palautetietoa. Samoin, että huolenpitoa tarvitessaan ikääntynyt henkilö saa sitä. Arvostaminen merkitsee kunnioittavaa kohtelua. Ihminen kokee tulleensa arvostetuksi, kun hän kokee tulleensa kuulluksi, Helin jatkaa.

Käytännössä arvostusta voimme osoittaa kohtelemalla ikääntyvää ihmistä niin, kuin toivomme itse tulevamme kohdelluksi, kun oma toimintakykymme on heikentynyt ja ulkoinen olemuksemme viestii pitkästä elämästä.

Viikko alkaa Vanhustenpäivällä, jota vietetään nyt 60. kerran. Päivä on yksi valtakunnan vanhimmista teemapäivistä. Vanhustenpäivän valtakunnallista pääjuhlaa vietetään Mikkelissä sunnuntaina 5.10. Päivän ohjelmassa on aamupäivällä juhlajumalanpalvelus Mikkelin Pitäjänkirkossa, jossa saarnaa emerituspiispa Voitto Huotari. Valtakunnallinen pääjuhla pidetään iltapäivällä klo 14.00 alkaen konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa, jossa juhlapuhujana on peruspalveluministeri Susanna Huovinen. Juhlaa valmistellaan yhteistyössä Mikkelin kaupungin, Mikkelin vanhusneuvoston ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Tilaisuudessa jaetaan Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen myöntämä Vuoden vanhusteko -palkinto. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt kirjallisen tervehdyksensä juhlaan.

SeniorSurf-päivä innostaa kokeilemaan tietotekniikkaa

Tietotekniikkaan liittyvää kansallista SeniorSurf-teemapäivää vietetään tiistaina 7.10. Monet kirjastot, palvelutalot, tietotuvat ja muut yhteisöt avaavat ovensa ja tarjoavat ikäihmisille opastusta tietokoneen ja internetin käyttöön. Vanhustyön keskusliitto koordinoi teemapäivää ja liiton verkkosivuilta satu.helin a vtkl.fi
Viestintäpäällikkö Leena Valkonen, 050 421 0762, leena.valkonen a vtkl.fi
Projektisuunnittelija Tiina Etelämäki, SeniorSurf, 050 343 5955, tiina.etelamaki a vtkl.fi

   Takaisin