Syksyn Vanhustenviikon teemana arvokas vanhuus

Viestintä (info a vtkl.fi), 22.8.2014

Valtakunnallista vanhustenpäivää ja -viikkoa vietetään lokakuussa 5.–12.10. Tämän vuoden teemana on: Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina. Teeman kautta Vanhustyön keskusliitto painottaa, että jokainen vanhus on yksilö ja arvokas. Vanhustenpäivää vietetään nyt 60. kerran. Valtakunnallinen pääjuhla pidetään Mikkelissä sunnuntaina 5.10. Juhlapuhujana tilaisuudessa on peruspalveluministeri Susanna Huovinen.

Keskusliitto järjesti ensimmäisen valtakunnallinen vanhusten teemapäivän19.9.1954 ja päivän pääjuhla pidettiin tuolloin Helsingin kaupungin vanhainkodissa Oulunkylässä. Siitä lähtien on syksyisin vietetty Vanhustenpäivää eri puolilla maata. Myöhemmin 1970-luvulla koko viikko omistetiin ikäihmisten asialle ja se nimettiin Vanhustenviikoksi.

– Arvokkaan vanhuuden toteutuminen ei ole vain kotihoidon tai terveyspalveluiden asia. Se on ja sen tulee olla yhteinen asia. Kaikki me vanhenemme ja suurin osa meistä kavahtaa ajatusta huonosta, turvattomasta ja yksinäisestä vanhuudesta. Arvokkuus-sanan ymmärrämme ehkä eri tavoin, mutta hyvää vanhuutta kuitenkin haluamme. Sellaista, jossa voimme kokea edelleen arvostusta ihmisenä ja kohtuullista varmuutta avun tai hoidon saamisesta, pohtii viikon teemaa Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Pirkko Karjalainen.

Tietotekniikkaan liittyvää kansallista SeniorSurf-teemapäivää vietetään tiistaina 7.10.
 Tavoitteena on, että teemapäivänä ikäihmiset, jotka eivät vielä ole päässeet tutustumaan Internetin mahdollisuuksiin, voivat kokeilla sitä mukavalla ja turvallisella tavalla opastajien seurassa. Monet kirjastot, palvelutalot, tietotuvat ja muut yhteisöt avaavat ovensa ja tarjoavat ikäihmisille apulaisia tietokoneen ja internetin käyttöön. Vanhustyön keskusliitto koordinoi teemapäivää ja liiton verkkosivuilta www.vtkl.fi>SeniorSurf-päivä löytyy ideoita tapahtumien järjestämiseksi. Tapahtumille on myös oma Facebook-sivu www.facebook.com/seniorsurf.suomi. 

Valtakunnallista Vanhustenpäivän pääjuhlaa vietetään sunnuntaina 5.10.2014 Mikkelissä. Päivän ohjelmassa on aamupäivällä juhlajumalanpalvelus Mikkelin Pitäjänkirkossa, jossa saarnaa emerituspiispa Voitto Huotari. Valtakunnallinen pääjuhla pidetään iltapäivällä klo 14.00 alkaen konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa. Juhlaa valmistellaan yhteistyössä Mikkelin kaupungin, Mikkelin vanhusneuvoston ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa. 

Vanhustyön keskusliitto on runsaan 340 vanhusten hyväksi työskentelevän yhteisön keskusjärjestö. Jäsenyhteisöt tuottavat mm. erilaisia vanhuspalveluja sekä järjestävät monipuolista vapaa-ajan toimintaa vanhuksille sekä ohjaavat vapaaehtoistyötä. Liiton jäseninä on myös valtakunnallisia eläkeläis- ja potilasjärjestöjä sekä tutkimusyhteisöjä. Raha-automaattiyhdistys tukee avustuksin keskusliiton toimintaa. Toinen keskeinen rahoittaja on Suomen Kansanterveysyhdistys.


Lisätietoja
Pirkko Karjalainen, toiminnanjohtaja, 050 636 11
Leena Valkonen, viestintäpäällikkö, 050 4210 762
etunimi.sukunimi a vtkl.fi
www.vtkl.fiTakaisin