Ikäihminen, liiku itsesi kuntoon! - Hyvä Ikä ja Terve Aikuinen -messut Tampereella 25.-26.9.2014

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 16.6.2014

Tunnetko oman kuntosi, osaatko käyttää liikkumisen apuvälineitä? Miten lihaskunto kehittyy ja miten sitä ylläpidetään? Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa syyskuussa pidettävä Hyvä Ikä -messutapahtuma kannustaa ikäihmisiä liikkeelle ja antaa siihen hyvät neuvot ja vinkit. Uusi Terve Aikuinen -tapahtuma samassa yhteydessä laajentaa tarjontaa myös työikäisille.

Reipas ja ohjelmallinen messukokonaisuus Hyvä Ikä ja Terve Aikuinen antaa syksylle vauhdikkaan startin. Perinteinen Liikuntatori kannustaa välineurheiluun: kokeile sauvakävelyä ja tasapainorataa, ja testaa samalla tasapainosi. Tampereen kaupungin liikuntapalvelut auttavat alkuun.

UKK-Instituutti tuo messuille yhdessä Kunto-Pirkkojen kanssa harjoitusradan, jolla voi kokeilla tasapainoa ja lihasvoimaa parantavia harjoituksia. Neuvonnassa korostuu iäkkäiden kaatumisten ehkäisy, sillä UKK-instituutissa on juuri käynnistetty RAY-rahoitteinen KaatumisSeula-hanke vähentämään iäkkäiden kaatumisvammoja.

-Iän karttuessa kaatumiset yleistyvät. Joka kolmas yli 65-vuotias kaatuu vähintään kerran vuodessa, ja joka toinen kaatuminen aiheuttaa jonkinlaisen vamman. Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että joka kolmas iäkkäiden kaatuminen ja kaatumisvamma voidaan ehkäistä puuttumalla keskeisimpiin kaatumisten vaaratekijöihin, kertoo KaatumisSeula-hankkeen projektipäällikkö, erikoistutkija Saija Karinkanta UKK-instituutista.

Apuvälineradalla voit kokeilla erilaisia apuvälineitä ja opetella käyttämään apuvälineitäsi turvallisesti ja helposti. Radan äärellä asiantuntijat neuvovat rollaattorien, kyynärsauvojen ja pyörätuolin käytössä. Apuvälineradan toteuttavat messuille Invalidiliitto ry ja Turun Kaupungin kuntoutumispalvelut.

Paneelikeskustelu tarttuu vaikeaan aiheeseen

Messujen paneelikeskustelussa tartutaan vaikeaan ja herkkään aiheeseen. Teemalla "hoitotahto ja oikeus hyvään kuolemaan" perjantaina 26.9. klo 13.00 keskustelevat Kaupin ja Rauhaniemen sairaalaoissa Tampereella toimiva sairaalapastori Mika Kallunki, oikeustieteen tohtori Anja Karvonen-Kälkäjä, pastori, toimittaja ja kirjailija Hilkka Olkinuora, HYKSin syöpätautien klinikan ylilääkäri, professori Tiina Saarto, emeritusmeppi Esko Seppänen sekä osastonhoitaja Pia Stenvik Pirkanmaan Hoitokodista. Paneelin puheenjohtajana toimii toimittaja Anne Flinkkilä.

Tanssiliikuntaa, elokuvamusiikkia ja Muistijälkiä -näytelmä

Messujen ohjelma-areenaa isännöivät televisiosta tutut juontajat Lauri Karhuvaara ja Heikki Kahila. Avajaispäivän ohjelmassa on mm. tanssiliikuntaa á la Latinobic Ladies Senior (Pirpy ry), suomalaista elokuvamusiikkia Sekakuoro Saurion Sävelen esittämänä sekä Suomen Aikuisurheiluliiton asiaa aikuisliikunnasta.

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen luovuttaa Hyvän Iän Hyväksi 2014 -kannustuspalkinnon tämän vuoden voittajalle. Avajaistilaisuutta vauhdittaa rapmummo Eila Nevanranta, joka valittiin viime vuonna vuoden isovanhemmaksi. Viralliset tervehdykset esittävät Invalidiliiton toimitusjohtaja Marja Pihnala, Vanhustyön keskusliiton tuore toiminnanjohtaja Satu Helin ja professori Jaakko Valvanne.

Perjantaina ohjelma jatkuu liikunnallisissa merkeissä. Tarjolla on Sisun Senioritanssijoiden esityksiä ja Suomen Luustoliito esittelee asiaa luuston kunnosta. Akuutti-ohjelman omalääkäri Risto Laitila kertoo polvien ja lonkkien liikkuvuudesta ja Tays Sydänsairaalan fysioterapeutti Heidi Mahrberg puhuu aiheesta "sydän ja liikunta".

Omaishoitajien teatteriryhmä Virtapiirin supersuosittu Muistijälkiä -näytelmä esitetään messuilla perjantaina 26.9. Kertomus perustuu kokemuksiin muistisairaan omaishoitajana ja puolisona olemisesta. Näytelmän ohjaus on näyttelijä Tarja Pyhähuhdan, käsikirjoitus Sanna Häkkisen ja musiikki Pete Nikulaisen. Esitys sisältyy messulipun hintaan.

Lisätietoja: Expomark Oy
markkinointikoordinaattori Taina Hiekkataipale, puh. 010 830 0814
myyntipäällikkö Marjut Suoniemi, puh. 010 830 0810
etunimi.sukunimi a expomark.fi

Hyvä Ikä ja Terve Aikuinen 25.-26.9.2014 Tampereen Messu- ja Urheilukeskus.
Messut avoinna: to-pe klo 9-17
Sisäänpääsy 12/10 €
Ammattilaisetkävijät veloituksetta rekisteröitymällä ennakkoon tapahtuman nettisivuilla.

Hyvä Ikä messut järjetävät Expomark Oy, Vanhustyön keskusliitto ry ja Invalidiliitto yhteistyössä Kuuloliitto ry:n, PT-Keskus Oy:n ja Toimivan Kodin kanssa.

Hyvä Ikä 2014 -messutTakaisin