HOPEAMARKKINOILLA puhuttivat teknologia, turvallisuus ja arvokas vanhuus

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 14.11.2013

Teknologian suunnittelijoiden on tunnettava vanhusten arki ja otettava käyttäjät mukaan suunnitteluun. Tämä kävi ilmi KÄKÄTE-projektin (Käyttäjälle kätevä teknologia) yhdessä VTT:n kanssa järjestämillä HOPEAMARKKINOILLA, joilla keskusteltiin teemalla Tulevaisuuden teknologiaa ikäihmisten arjen tueksi ja iloksi. Innovaatiot ja nykypäivän kiireinen tunnelma herättivät puhujissa ja yleisössä ajatuksia ja myös epäilyksiä.

– Tämän päivän vanhukset ovat eläneet aivan toisenlaisessa maailmassa kuin ne, jotka nyt suunnittelevat heille apuvälineitä, totesi emeritusprofessori, tietokirjailija ja kunniatohtori Antti Eskola puheenvuorossaan. – Vanhuksen elämään tietynlainen hitaus voi tuoda turvallisuutta. Apuväline ei saa olla sellainen, mikä saa hätääntymään. Tilaisuuden otsikko herättää minussa myös epäluuloja: mistä joku nuori teknologi voi tietää mistä minä, ikäihminen, saan tukeni ja iloni?

Eskolan mukaan on väärin, että ikäihmiset erilaisine elämänhistorioineen ja tarpeineen nähdään tilastoissa tasaisen harmaana vanhusväestönä. Erilaisuus on huomattu vain, kun vanhuksista puhutaan markkinana. Talouspuheissa seniorit ovat "tuottoisa markkina" tai "kasvava bisnes". Pelkkä tekninen tieto ja liiketaloudelliset oivallukset eivät kuitenkaan Eskolan mukaan suunnittelijalle ja yrittäjälle riitä, vaan täytyisi ymmärtää vanhusten arkea.

Johtava tutkija Jaana Leikas VTT:ltä kertoi esimerkkejä VTT:n ikäihmisiin liittyvistä tutkimusaiheista. Yleisön ajatuksia johdateltiin omahoitoon, etähoitoon ja virtuaalivalmentajaan, puhuviin lääkepakkauksiin ja älyautoihin. Perusajatus on kuitenkin ihmislähtöinen:
– Teknologian ainut oikeutus on elämänlaadun parantaminen. On myös kysyttävä, millaista tulevaisuutta haluamme rakentaa. Hyväksytäänkö se, jos joku ei halua ottaa teknologiaa käyttöön? kysyi Leikas.

KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle kätevä teknologia) haluaa korostaa laitteiden ja palvelujen käyttäjälähtöistä suunnittelua ja helppokäyttöisyyttä.
– Ikäihmiset tulee ottaa mukaan tuotteiden suunnitteluun jo alkuvaiheessa ja heidän on itse päästävä kokeilemaan ja arvioimaan, voisiko tuote auttaa arjessa, painottavat projektipäälliköt Marika Nordlund ja Lea Stenberg KÄKÄTE-projektista.
– Näin voidaan saada aikaan parempia tuotteita ja välttää monet ongelmat jo ennalta.

HOPEAMARKKINAT-keskustelutilaisuus järjestettiin 8.11.2013 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa Apuväline 13 -tapahtuman yhteydessä ja se keräsi 120 osanottajaa. Tilaisuuden järjesti Vanhustyön keskusliiton ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton yhteinen KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle kätevä teknologia projekti) yhteistyössä VTT:n kanssa. HOPEAMARKKINAT järjestettiin nyt neljännen kerran. KÄKÄTE-projekti järjestää jatkossakin keskustelutilaisuuksia ikäteknologiaan liittyvistä teemoista. Puheenvuoroihin voi tutustua KÄKÄTE-projektin verkkosivuilla: www.ikateknologia.fi > Tietoa KÄKÄTE-projektista > KÄKÄTE-aineistot > Tapahtuma-aineistot.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Marika Nordlund, KÄKÄTE, puh. 050 373 1049, marika.nordlund(at)vtkl.fi,
projektipäällikkö Lea Stenberg, KÄKÄTE, puh. 050 323 5533, lea.stenberg(at)valli.fi tai
johtava tutkija Jaana Leikas, VTT, p. 020 722 3385, jaana.leikas(at)vtt.fi.Takaisin