Veteraaniaiheinen museonäyttely esillä vanhustenpäivän pääjuhlan yhteydessä

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 4.10.2013

Valtakunnallisen vanhustenpäivän juhlan yhteydessä on avoinna pienoisnäyttely sotahistoriasta. Näyttely avattiin Porvoon Taidetehtaalla perjantaina 4.10. ja se on avoinna 8.12. saakka.

Poimintoja Veteraanikokoelmasta –näyttely esittelee Porvoon seudun veteraaniyhdistysten ja maanpuolustushenkisten yhteisöjen vuosina 2010-2012 talkoovoimin keräämää ja luetteloimaa kokoelmaa. Veteraanikokoelma luovutettiin Porvoon museolle elokuussa 2012. Osa kokoelmaa oli esillä Taidetehtaalla viime vuonna. Tänä vuonna sama näyttely on esillä erityisesti osana valtakunnallisen vanhusten päivän ja -viikon tapahtumia ja jatkuu yli itsenäisyyspäivän.

Pienoisnäyttelyyn on valittu toiseen maailmansotaan, pula-aikaan ja veteraanitoimintaan painottuvasta aineistosta esineitä, valokuvia, kirjallisuutta ja arkistoaineistoa. Näyttelyn aineisto on kokoelmalle tyypillistä: esillä on mm. sotilaan varusteita ja jatkosodan asemasotavaiheessa valmistettuja puhdetöitä lentokoneiden pienoismalleista puukoruihin. Näiden lisäksi nähtävillä on valikoima mitaleita ja niihin liittyviä kunniakirjoja sekä Lotta Svärd -aineistoa. Näyttelyssä voi tutustua myös muutamiin sotavankien valmistamiin esineisiin. Kokoelman valokuva- ja arkistoaineistosta näyttelyyn on otettu mukaan mm. kuvia sotarintamilta ja ylipäällikön päiväkäskyjä.

Veteraanikokoelman taustayhteistöinä ovat olleet Krigsinvalidernas Brödraförbunds Borgå avdelning - Sotainvalidien Veljesliiton Porvoon osasto rf, Borgånejdens Krigsveteraner rf, Porvoon Rintamaveteraanit ry - Borgå Frontveteraner rf, Porvoon Seudun Sotaveteraanit r.y., Helsingin Rintamanaiset ry/Porvoon kerho, Itä-Uudenmaan Maanpuolustuskilta – Östra Nylands Försvarsgille r.y., Nylands Brigads Gille i Östnyland, Porvoon Reserviläiset ry, Porvoon Reserviupseerikerho – Borgå Reservofficersklubb r.y., Porvoon Seudun Rauhanturvaajat ry, Itä-Uudenmaan Sotilaspoikien ja Lottatyttöjen Perinnekilta ry, Traditionsgillet för Östnylands Soldatgossar och Flicklottor TÖSF rf.

Näyttely on toteutettu Porvoon museon sekä Veteraanikokoelman keränneiden yhdistysten ja yhteisöjen yhteistyönä.

Näyttely avoinna ma–pe 9-19, la-su 11–16
Porvoon Taidetehdas, Aleksanterinkatu 1, PorvooTakaisin