Neljän polven treffit – kilpailusarjojen voittajat palkittiin

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 19.12.2012

Vanhustyön keskusliiton Neljän polven treffit -kampanjan päätösjuhlassa Helsingissä julkistettiin tänään Neljän polven treffit -kilpailun voittajat. Kampanjavuoden ajan on ollut käynnissä kilpailu, jolla on haettu erilaisia tapoja eri-ikäisille ihmisille olla ja toimia yhdessä.

Vanhustyön keskusliiton Neljän polven treffit -kampanja on innostanut koko vuoden eri-ikäisiä suomalaisia unohtamaan ikärajat ja ikäerottelut, tutustumaan toisiinsa sekä tekemään yhdessä erilaisia asioita. Joka puolella Suomea on aterioitu, liikuttu, musisoitu, näytelty ja tarinoitu yhdessä. On havaittu, että juuri yhdessä tekeminen muuttaa tehokkaimmin asenteita myönteisiksi ja avaa silmät elämän ja ihmisyyden moninaisuudelle iästä riippumatta.

Kampanjassa järjestettyyn kilpailuun ovat voineet osallistua yhteisöt tai yksittäiset henkilöt lähettämällä kuvauksen toiminnasta tai tapahtumasta, jossa eri ikäpolvet ovat kohdanneet toisensa. Kilpailussa oli neljä sarjaa: ruoka, liikunta, kulttuuri ja muu toiminta. Kustakin sarjasta palkittiin neljä toimintaa tai tapahtumaa.

Palkittavat valitsi neljä palkintoraatia, joissa oli mukana kampanjan kummeja ja yhteistyökumppaneita. Sarjojen voittajat palkittiin rahapalkinnoilla ja lisäksi jaettiin kunniamainintoja.

Neljän polven ruoka -sarjan voitti Kallio-liikkeen Korttelikeittiö Helsingistä. Korttelikeittiö on Kallio-liikkeen järjestämä kaikille avoin tapahtuma, jossa tarjotaan kalliolaisille ja Kallion ystäville mahdollisuus istua yhteisen ruokapöydän ääreen. Raati perusteli valintaa mm. sillä, että kyseessä on jatkuva toiminto, johon monenlaiset ihmiset vauvasta vaariin voivat osallistua, ja joka järjestetään talkoovoimin. Kaupungissa tällaiset tapahtumat voivat ehkäistä syrjäytymistä ja luoda yhteisöllisyyttä sekä mahdollisuuksia eri sukupolvien tapaamisiin.

Neljän polven liikunta -sarjan voittajaksi valittiin Helsingin Suunnistajain seuranmestaruuskilpailut ja koululaistapahtuma. Seuranmestaruuskilpailut järjestettiin syyskuussa Myllypuron Pallomyllyssä Helsingissä. Kaikki osallistujat (ikähaitari 4-73 vuotta) suunnistivat saman radan ja tulokset laskettiin hyvityskertoimilla. Seuraavana päivänä seuran eläkkeellä olevat veteraanit järjestivät alakoululaisille suunnistustapahtuman, johon osallistui n. 300 koululaista. Raati piti tapahtumaa oivana esimerkkinä siitä, miten helposti seura voi omalle jäsenistölleen järjestää kaikenikäisten yhteenkuuluvaisuutta liikunnan merkeissä.

Neljän polven kulttuuri -sarjan parhaaksi valitiin Hämeenlinnan Seudun Senioriopettajien valokuvauskisa koululaisille. Hämeenlinnan Seudun Senioriopettajat haastoivat toimialueensa koulut Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa leikkimieliseen valokuvauskisaan, jonka aiheena olivat eri ikäpolvet joko teemalla "vanhuus" tai "sukupolvet yhdessä". Valokuvaustapahtuman tavoitteena oli saada eri sukupolvet lähemmäksi toisiaan ja tutustumaan toisiinsa. Raati näki valokuvauskisan ansioina mm. sen, että kuvat koskettavat usein enemmän kuin tuhat sanaa, kyseessä on uudenlainen näkökulma eri-ikäisten yhdessä tekemiseen, ja vastaavaa on helppo toteuttaa erilaisissa toimintaympäristöissä, kuten oppilaitoksissa ja kansalaisopiston kursseilla.

Neljän polven toiminta -sarjan ensimmäiselle sijalle valittiin Kannelmäen palvelutalon ja Päiväkoti Vanhaisen Säkätisäx - yhdessä kivaa! -toiminta Helsingistä. Kannelmäen palvelutalo ja Päiväkoti Vanhainen ovat tehneet tiivistä yhteistyötä jo vuodesta 2009 lähtien. Yhteiseen elämään sisältyvät muun muassa säännölliset kävelytempaukset, yhteislaulutuokiot, aamujumpat, ulkoilupäivät sekä jokavuotiset olympialaiset, retket ja erilaisiin juhliin liittyvät tapahtumat. Raati perusteli valintaa sillä, että toiminta on monipuolista, kekseliästä, avointa ja jatkuvaa. Malli vaikuttaa kevyeltä toteuttaa ja on siksi monistettavissa eri puolille Suomea.

Palkitut sarjoittain:

Sarja: Neljän polven ruoka
1. sija: Korttelikeittiö (Kallio-liike, Helsinki)
2. sija: Kalajuhlat (suvun piirissä järjestettävä tapahtuma, Helsinki)
Kunniamaininnat:
Neljän polven pullatalkoot (Koivukylän vanhustenkeskus, Vantaa)
Sadonkorjuujuhla (Palvelutalo Onnela-koti, Kajaani)

Sarja: Neljän polven liikunta
1. sija: Suunnistuksen seuranmestaruuskilpailut ja koululaistapahtuma (Helsingin Suunnistajat)
2. sija: Neljän polven ulkoilutreffit (Sodankylän Vanhustenkotiyhdistys ry/ Kylässä hyvä - Kotona paras –hanke, Sodankylä)
Kunniamaininnat:
Sählypelit (Alatornion Pirkat ry:n suunnistajat, Tornio)
Roihuvuoren olympialaiset (Roihuvuoren nuorisotalo ja leikkipuisto, Roihuvuoren vanhustenkeskus sekä Roihuvuoriseura ja muut alueen järjestöt ja yhteisöt /Helsinki)

Sarja: Neljän polven kulttuuri
1. sija: Valokuvauskisa koululaisille (Hämeenlinnan Seudun Senioriopettajat ry)
2. sija: Lapset ja ikäihmiset yhteisten kulttuurikokemusten äärellä (Turun kaupungin kulttuuriasiainkeskus /Hali-Koira)
Kunniamaininnat:
Sodankylän vanhustenkotiyhdistyksen neljän polven kulttuuritoiminta (Sodankylän vanhustenkotiyhdistys/ Kylässä hyvä - Kotona paras –hanke, Sodankylä)
Vuosaari-seuran neljän polven kulttuuritoiminta (Vuosaari-seura, Helsinki)

Sarja: Neljän polven toiminta
1. sija: Säkätisäx - yhdessä kivaa! (Kannelmäen palvelutalo / Päiväkoti Vanhainen, Helsinki)
2. sija: Järvi-Pohjanmaan Neljän polven treffit (Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen yhdistykset ja hankkeet sekä vapaa-aikatoimi / Alajärvi, Vimpeli, Soini)
Kunniamaininnat
Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa (Palvelutalo Onnela-koti, Kajaani)
Virtapiirin ja koulun yhteistyö (Lanneveden Virtapiiri ja Lanneveden koulu, Saarijärvi)
Pientä piristystä (Kestilän peruskoulun 8. luokan yrittäjyyskurssilaiset, Siikalatva)

Lisätietoa kampanjasta
Marja Saarenheimo (kampanjan johtaja), 050 594 6977, marja.saarenheimo a vtkl.fi
Minna Pietilä, 050 594 7932, minna.pietila a vtkl.fi
Sari Raitakari, 050 559 2443, sari.raitakari a vtkl.fi

www.ikapolvet.fi/haastekampanja
Neljän polven treffit on myös FacebookissaTakaisin