Ikäihmisten runokilpailuun osallistui 600 kirjoittajaa - Hyvän iän hyväksi -palkintosumma jaettiin viiden runoilijan kesken

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 27.9.2012

Ikäihmisille suunnattu kirjoituskilpailu "Hyvän iän hyväksi" sai 60 vuotta täyttäneiden harrastajakirjoittajien keskuudessa suuren suosion. Kilpailuun osallistui 600 runoilijaa, ja parhaat runot valittiin yli 3000 tekstin joukosta.

Uusi Hyvän iän hyväksi -kannustuspalkinto keskittyi ensimmäisellä kerralla runouteen. Palkintosumman 5 000 euroa lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkinnot jaetaan Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa pidettävien Hyvä Ikä -messujen avajaispäivänä 27.9.klo 12.00. Osa palkittavista runoilijoista on itse paikalla lukemassa voittoisia tekstejään.

Kilpailun järjesti messujärjestäjä Expomark Oy yhteistyökumppaneineen. Kilpailuraadissa olivat runoilija Risto Ahdin lisäksi runoilija Tuija Välipakka, viestintäpäällikkö Leena Valkonen Vanhustyön keskusliitosta, viestintäpäällikkö Sinikka Rantala Invalidilitosta ja projektipäällikkö Marjut Suoniemi Expomark Oy:stä. Invalidiliiton IT -lehti, Vanhustyön keskusliiton Vanhustyö-lehti ja Kuuloliiton Kuuloviesti -lehti julkaisevat runojen parhaimmistoa.

Elämänkokemusta runosäkeissä

Raadin puheenjohtaja, runoilija Risto Ahti luonnehti kirjoituskilpailun tasoa korkeaksi.

- Olen iloinen ja yllättynyt, että meiltä löytyy näin paljon hienoja runon kirjoittajia. Teksteistä nousevat esiin sekä kirjoittajien omat, koskettavat elämäntarinat että viisaus, jonka moni on upeasti tiivistänyt runon muotoon, hän kiittelee.

Runojen runsaudesta oli vaikea löytää vain yhtä palkittavaa. Niinpä raati päätti antaa rahapalkinnon viidelle runoilijalle ja antaa lisäksi kunniamaininnan viidelle kirjoittajalle. Palkittavat ovat Keijo Karhunen, Kuopio (1500 euroa), Pirjo Kesti, Puntala (1500 euroa), Kaarina Jantunen, Helsinki (1000 euroa), Liisa Alho, Oulainen (500 euroa) sekä Margaretha Zidani, Pieksämäki (500 euroa).

Kunniamaininnan saivat lisäksi Seija Kaiti Turusta, Sini Kangas Äänekoskelta, Paula Kokkonen Kirkkonummelta, Leena Markkanen Rusutjärveltä ja Marja Salusjärvi Espoosta.

Huumoria ja rikasta kieltä

Keijo Karhusen runoissa on raadin mielestä hienoa ja elämänmyönteistä huumoria parhaalla tasolla. Monet kuuluisat pakinoitsijat löytävät hänessä vertaisensa ilottelijan. Tekstit saavat lukijansa hyvälle tuulelle ja mielelle.

Pirjo Kestin runoissa on hämmästyttävän taidokasta perinteisiin runomittoihin vertautuvaa runoa. Kesti kirjoittaa erinomaisesti rytmitettyä, viisasta ja herkkää, raadin yksimielisesti kiittämää tekstiä.

Kaarina Jantunen kirjoittaa modernia, runsasta ja rikasta kieltä. Runot ovat kuvien ja sanojen, mielen, muistumien ja itse kielen moninaisuutta juhlivaa.

Liisa Alhon runot ovat runsaan lyyrisen, luontokuvia ja hyvän elämän parhaita hetkiä kuvaavien runojen parhaimmistoa. Primus inter pares.

Margaretha Zidani kirjoittaa viisailevaa tekstiä, pitkiä ajatuksia ja pitkiä säkeitä. Hän erottuu edukseen monien murrerunoilijoiden ja kalevalamittaan kirjoittavien hyvän iän viisautta jakavien kirjoittajien joukosta.

Lisätietoa: www.hyvaika.fiTakaisin