Hyvä Ikä -messut tarjoavat liikuntaa ja terveyttä syksyyn

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 19.9.2012

Jo kymmenettä kertaa järjestettävä vanhustyön ja ikäihmisten Hyvä Ikä 12 ja sen rinnalla uutena teema-alueena nähtävä Hyvä Ruoka 12 tarjoavat reippaita ja terveellisiä ideoita alkavaan syksyyn.

Liikuntatorin uutuutena on tänä vuonna Rollaattorikoulu, joka havainnollistaa rollaattorinkäyttäjän arkisia esteitä. Radalla voi kokeilla, miten rollaattorin kanssa lähdetään kotoa, noustaan bussiin, istuudutaan penkille, ylitetään kynnyksiä ja avataan ovia. Erityisillä simulointilaseilla saa tuntumaa näkövammaisen liikkujan tilanteeseen. Radan päätteeksi rollaattori kasataan, laitetaan henkilöautoon ja mennään autoon ja sieltä pois ja jälleen kasataan rollaattori käyttökuntoon.

Rollaattorikoulussa avustavat Tampereen kaupungin liikuntapalveluiden ohjaajat ja Kuntopirkan veteraaniurheilijat. Paikalla on myös palvelubussiavustaja. Radalla järjestetään lisäksi haastekilpailuja.

Alueen toteuttavat Tampereen kaupungin liikuntapalvelut, Tampereen kaupungin apuvälineyksikkö, Tampereen kaupungin terveystoimi, Tampereen kaupungin Logistiikka Liikelaitos, Invalidiliitto, Tampereen Judo ry, Kuntopirkat, Nääsville ry ja UKK-instituutti.

Testauksia ja liikuntalajeja

UKK-Instituutti tekee Liikuntatorilla halukkaille kävelytestiä. Testi toimii monille tutun Cooperin testin tavoin: radalla kävellään reipasta tahtia kuuden minuutin ajan. Saatua tulosta verrataan viitearvoihin, jotka on kerätty laajoissa väestötutkimuksissa. Testiin tulevan kannattaa ottaa mukaan tukevat, kävelyyn sopivat kengät. Kävelytestiin voi osallistua molempina päivinä.

Tampereen Judo ry:llä on ohjelma-areenalla ”Kaadu oikein”-esitys, jonka jälkeen messukävijät voivat itse harjoitella pystyssä pysymistä judoseuran opastuksella. Lisäksi Veteraaniurheiluliitto esittelee erilaisia veteraaniurheilulajeja ja välineitä. Tampereen kaupungin liikuntapalveluiden ja Nääsvillen fysioterapeutit tekevät ikääntyville muita testauksia, kuten puristusvoiman mittausta, tasapainotestejä ja reisien lihasvoiman mittausta.

Toimintaa Vanhustyön keskusliiton osastolla

Vanhustyön keskusliiton osastolla 108 tarjotaan mm. ideoita eri-ikäisten yhteiseen toimintaan Neljän polven klinikalla. Omaa toimintaa voi arvioida yhdessä Vanhustyön keskusliiton ja Ikäinstituutin asiantuntijoiden ns. Neljän polven konsulttien kanssa. Osastolla jaetaan tietoa myös Raha-automaattiyhdistyksen Eloisa ikä -avustusohjelmasta, jossa etsitään ja kehitetään uusia malleja ikäihmisten hyvälle arjelle ja mielekkäälle tekemiselle.

Torstaina pidettävässä Ravitsemusfoorumissa jaetaan uusinta tietoa ikääntyvien hyvästä ravitsemuksesta. Seminaari on maksullinen ja edellyttää etukäteisilmoittautumista. (Ravitsemusfoorumi_Tampere). Vanhustyön keskusliiton ja Suomen Muistiasiantuntijat tuottavat yhteistyössä kaksi uutta ravitsemusopasta, joista löytyy tietoa osastolla.

Hopeamarkkinat perjantaina

KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle kätevä teknologia) järjestää perjantaina HOPEAMARKKINAT-keskustelutilaisuuden, tällä kertaa yhteistyössä Omaishoitajat ja Läheiset -Liiton kanssa. Lyhyiden alustusten jälkeen tavoitteena on synnyttää keskustelua ikäihmisten, omaisten, ikäteknologiaa kehittävien yritysten ja tulevaisuuden teknologiaa suunnittelevien tahojen välille. Tilaisuus pidetään klo 9.30–11.30 Tähtien salissa ja se on maksuton ja kaikille avoin.

Hyvä Ikä ja Hyvä Ruoka
Tampereen Messu- ja Urheilukeskus 27.- 28.9.2012

Avoinna to klo 9–17 ja pe klo 9–17.
Lippujen hinnat: Aikuiset 12 €, eläkeläiset ja opiskelijat 10 €, ryhmät (väh. 10 henkilöä ryhmässä) 7 € / hlö.
Vammaisen henkilön avustaja pääsee veloituksetta sisään. Pysäköinti: 4 € sisältä ostettaessa, 6 € ulkoa ostettaessa. Inva P-kortilla pysäköinti on maksuton.

Lisätietoja: Hyvä Ikä -messutTakaisin