Hyvä Ikä ja Hyvä Ruoka–messut päättyivät Tampereella

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 28.9.2012

Euroopan unionissa vietetään nyt aktiivisen ikääntymisen teemavuotta. Vuoden järjestäminen ja sen lukuisat tapahtumat ovat yksi tapa, jolla EU-maat valmistautuvat demografiseen muutokseen. Eurooppa ikääntyy vauhdilla: yli 65-vuotiaiden osuuden ennustetaan kasvavan 17 prosentista 30 prosenttiin vuoteen 2060 mennessä.

Näin puhui europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestetyillä ikääntymisen ja vanhustyön Hyvä Ikä 2012 -messuilla. Kaksipäiväiset messut pidettiin nyt jo 10 kerran. Tänä vuonna perinteinen messutapahtuma sai kylkeensä uuden Hyvä Ruoka -teema-alueen.

Uutuuksiaan ja palveluitaan kokonaisuudessa esitteli 216 näytteilleasettajaa. Kävijöitä Hyvä Ikä ja Hyvä Ruoka 12 keräsivät yhteensä 7023.

Messujärjestäjä Expomarkin ensi syksyn messuohjelmassa on Apuväline 13 -messut, jotka pidetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 7.-911.2013. Seuraavat Hyvä Ikä -messut pidetään Tampereella 25.–26.9. 2014.

Perusoikeudet kuuluvat kaiken ikäisille

– Mantereemme ikääntyminen on positiivinen asia. Pidemmät elämänkaaret kertovat siitä, että kehitys terveydenhuollon ja elämäntapojen kohdalla on tuottanut tulosta. Taloudellisesta näkökulmasta ikääntyvä väestö tuo myös mukanaan uuden markkinakentän, joka tarjoaa mahdollisuuksia lukuisille tuote- ja palveluinnovaatioille, totesi Pietikäinen.

Hän samalla muistutti, että valitettavan usein ikääntyminen nähdään taakkana yhteiskunnalle. Ongelma on osaltaan johtanut siihen, että ikääntyneiden oikeuksia on helppo loukata, kun harva osaa tai pystyy niitä vaatimaan.

– Erityisesti ikääntyvät naiset kohtaavat syrjintää, sillä eläessään keskimäärin miehiä pidempään he kärsivät miehiä enemmän vanhenemiseen liittyvistä sairauksista. Ikääntyvien naisten osaksi tulee usein moninkertaista syrjintää, kun sukupuolen rinnalle nousee ikä, etninen tausta tai esimerkiksi vammaisuus.

– Sosiaali- ja terveysministeriö on parhaillaan valmistelemassa lakia, jolla rajoitettaisiin merkittävästi potilaiden itsemääräämisoikeutta laillistamalla pakkokeinojen käyttö mm. vanhusten ja vammaisten hoidossa. Lakiesitys on askel väärään suuntaan, ja uusi laki laillistaisi loukkaukset vedoten potilaan omaan turvallisuuteen. Perusoikeuksien toteutuminen tulee olla kaiken tekemisen lähtökohta, ei positiivinen sivutuote, Pietikäinen painotti.

Keskustelua vanhusten terveydenhuoltopalveluista

Lähestyvien kunnallisvaalien tunnelmissa oltiin messujen paneelikeskustelussa, jonka juonsi toimittaja Tarmo Ropponen. Mielipiteitään vanhustenhuollosta esittävät kansanedustajat Leena Rauhala (kd), Hanna Tainio (sd), Oras Tynkkynen (vihr.), Sofia Vikman (kok.) ja Pertti Virtanen (ps), Tampereen kaupungin apulaispormestari Timo Hanhilahti (kesk.) sekä Tampereen kaupunginvaltuutettu Sirkkaliisa Virtanen (vas.).

Sekä panelistit että messuyleisö olivat yksimielisiä siitä, että vanhusta ei voi määritellä iän perusteella. Sen sijaan kysymys vanhustenhoidon järjestämisestä sai esiin eroja. Julkisen ja yksityisen palvelun suhdetta pohdittiin. Kokoomuksen Wikmanin mukaan kyse ei periaatteesta, vaan tarkoituksenmukaisuudesta, ja hän sekä Vihreiden Tynkkynen muistuttivat kolmannen sektorin merkityksestä. Kristillisen liiton Rauhala, kuten myös kaupunginvaltuutettu Virtanen painottivat palvelun laatua ja laadun seurantaa, tuottaa palvelun sitten kunta tai yksityinen taho.

Hyvä Ikä -messut järjestävät Expomark Oy, Invalidiliitto ry ja Vanhustyön keskusliitto ry yhteistyössä Kuuloliitto ry:n, PT-keskus Oy:n ja Toimivan kodin kanssa.

Lisätietoa: www.hyvaika.fiTakaisin