Vanhustenviikko lokakuussa - Vanhustenpäivän pääjuhla Järvenpäässä

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 25.9.2012

Vanhustenpäivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 7.10. ja vanhustenviikkoa 7.-14.10. Vanhustyön keskusliitto on nimennyt viikon teemaksi Yhdessä vahvempia – Starkare tillsammans! Aihe liittyy eurooppalaiseen Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien väliseen teemavuoteen. Vanhustenpäivän valtakunnallinen pääjuhla pidetään Järvenpäässä, jossa juhlapuhujana on presidentti Tarja Halonen.

Teeman avulla Vanhustyön keskusliitto haluaa nostaa esiin eri-ikäisten ihmisten yhdessä olemista ja tekemistä. Positiivisuutta ja iloa, joka liittyy kanssakäymiseen ja vuorovaikutukseen kaikenikäisten kanssa.
– Teemavuosi kannustaa pohtimaan keinoja, miten eri sukupolvet voisivat kohdata nykyistä useammin tavallisessa arkielämässä, sanoo Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Pirkko Karjalainen.

Vanhustyön keskusliiton kampanjamateriaalia on jaettu laajasti, kuntiin, seurakuntiin, palvelutaloihin, vanhainkoteihin ja erilaisiin yhteisöihin innoittamaan vanhustenpäivän ja -viikon viettoon. Tapahtumatarjontaa onkin laajasti eri puolilla maata. Vanhustenpäivällä ja -viikolla on kampanjasivusto myös Facebookissa.

Vanhustenpäivän valtakunnallinen pääjuhla pidetään Järvenpäässä sunnuntaina 7.10. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Järvenpään kaupungin, seurakunnan ja Järvenpään Eläkeläisneuvoston kanssa. Tervehdykset juhlassa esittävät Vanhustyön keskusliiton puheenjohtaja, professori Reijo Tilvis, Järvenpään kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen, Järvenpään seurakunnan kirkkoherra Vesa Koivisto ja Järvenpään Eläkeläisneuvoston puheenjohtaja Viljo Smed.

Tilaisuudessa jaetaan Vanhustyön keskusliiton ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen Vanhusteko 2012 -palkinto nyt viidettä kertaa. Juhlan taiteellisesta ohjelmasta vastaavat Keskisen Uudenmaan musiikkiopiston oppilaat, Taidekoulu Helmet klassisen baletin oppilaat sekä Järvenpään seurakunnan nuorisokuoro Prima Vista.
Juhla pidetään Järvenpää-talon Sibelius-salissa, Hallintokatu 4, ja se alkaa kahvitarjoilulla klo 13.00. Pääjuhla alkaa klo 14.

Vanhustyön keskusliitto on vuodesta 1949 toiminut vanhusten ja ikääntyvien hyvinvoinnin sekä sosiaalisen turvallisuuden edistämiseksi. Liitto on runsaan 340 yhteisön keskusjärjestö, jonka jäsenistö tuottaa valtakunnallisesti merkittävän määrän ikäihmisten asumispalveluita, kotipalveluita ja virkistystoimintaa. Vanhustenpäivä on ensimmäisiä valtakunnallisia teemapäiviä. Ensimmäinen järjestettiin syyskuussa 1954. Vuonna 1967 juhlan ajankohdaksi vakiintui lokakuun ensimmäinen sunnuntai. Vuonna 1972 vanhustenpäivään lisättiin vanhustenviikko.

Lisätietoja
Pirkko Karjalainen, toiminnanjohtaja, 050 6366 11, pirkko.karjalainen(at)vtkl.fi
Leena Valkonen, viestintäpäällikkö, 050 4210 762, leena.valkonen(at)vtkl.fi
Viljo Smed, Järvenpään Eläkeläisneuvoston puheenjohtaja, 040 5880 139, viljo.smed(at)pp.inet.fiTakaisin