Kansantajuista tietoa ja vaihtoehtoja kodin lukitukseen

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 8.5.2012

KÄKÄTE-projektin (Käyttäjälle kätevä teknologia -projektin) julkaisema Asunnon lukitusopas antaa selkeät ja kattavat perustiedot kodin lukituksesta. Opas esittelee turvallisia ja helppokäyttöisiä Suomen markkinoilla olevia lukitusratkaisuja. Perinteisten mekaanisten lukkojen ja avainten lisäksi kerrotaan erilaisista arkea helpottavista ratkaisuista, muun muassa sähköisestä lukituksesta.

– Moni yllättyy huomatessaan, kuinka paljon lukitsemiseen ja oven avaamiseen liittyvä uusi teknologia voi tuoda helppoutta, huolettomuutta ja turvaa asumiseen, toteaa oppaan tekijä Seija Örn Itsenäisen Suoriutumisen Innovaatiokeskus ISAKista. – Sujuvasti toimivat ovet ja lukot auttavat suoriutumaan kotiaskareista ja tukevat siten kotona asumista.

Oppaassa esitellään varsinaisten lukitusratkaisujen lisäksi oviautomatiikkaa, ovipuhelinjärjestelmiä sekä erilaisia turvallisuutta parantavia lisälaitteita.

– Lukitusliikkeet ovat lukituksen asiantuntijoita, mutta tavalliselle kansalaiselle ymmärrettävän tiedon saaminen on hyvin vaikeaa, sanoo Kirsti Pesola, toinen KÄKÄTE-projektin projektipäälliköistä. – Tämä on ensimmäinen selkeä opas lukitsemisesta, ja toivomme, että se auttaa ikäihmisiä ymmärtämään lukitusratkaisuja ja kysymään oikeita asioita lukitusta hankittaessa.

Opas on tarkoitettu ikäihmisille, heidän läheisilleen ja kaikille, jotka haluavat varmistaa asunnon turvallisen lukituksen ja tutustua uusiin lukitusratkaisuihin. Opas on erityisen hyödyllinen, jos on rakentamassa uutta tai aikeissa uusia asunnon lukituksen.

Oppaan voi tilata Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitosta (puh. 09 7745 900) tai Vanhustyön keskusliitosta (puh. 09 350 8600). Yksittäiskappaleet toimitetaan maksutta. Opas on ladattavissa pdf-muodossa KÄKÄTE-projektin verkkosivustolta www.ikateknologia.fi > Hankkeita ja julkaisuja > Julkaisuja > KÄKÄTE-projektin julkaisuja.

Opas pdf-tiedostona: KÄKÄTE-lukitusopas

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton ja Vanhustyön keskusliiton yhteinen KÄKÄTE-projekti käynnistyi tammikuussa 2010. Viisivuotisen RAY-rahoitteisen projektin tavoitteena on teknologian keinoin tukea ikäihmisten hyvää arkea ja kotona asumista sekä helpottaa ikäihmisten parissa työskentelevien työtä. KÄKÄTE-projekti on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa.

Lisätietoja: Seija Örn, puh. 050 538 9298, seija.orn a pkamk.fi, projektipäälliköt Kirsti Pesola, puh. 050 597 0069, kirsti.pesola a vtkl.fi ja Lea Stenberg, puh. 050 323 5533, lea.stenberg a valli.fi.Takaisin