Ikäihminen kohtaa teknologian nyt myös DVD:llä

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 21.5.2012

KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle kätevä teknologia -projekti) on tuottanut tallenteen senioriteatteri-ryhmä Kutkutuksen esityksestä Ikäihminen kohtaa teknologian. Tallenteen ensiesitys on Cities for All -näyttelyssä torstaina 24.5. Musiikkitalossa.

Ikäihminen kohtaa teknologian näytelmä esitettiin Lasipalatsin Bio Rexissä World Design Capital Helsinki 2012 designpääkaupunkiviikonloppuna 4. helmikuuta 2012 ja se keräsi yli 200 eri-ikäistä katsojaa.

Koskettava ja huumorilla höystetty näytelmä nostaa esiin arkipäivän tilanteita, joissa ikäihmiset kohtaavat teknologiaa. Kännykkään tilattu junalippu ei kelpaa, käteisautomaatti nielaisee kortin ja lääkäriajan tilaaminen onnistuu enää vain automaattisen ajanvarausjärjestelmän kautta – jos onnistuu. Tulevaisuudesta löytyy myös myönteistä: tietokoneen avulla pidetään yhteyttä läheisiin sekä etähoitajaan, ja oma kotirobotti huolehtii ruoasta.

Senioriteatteriryhmä Kutkutus perustettiin syyskuussa 1995 Mikkelin kaupungin päiväkeskuksen asiakkaiden aloitteesta. Ryhmässä on vuosittain mukana 15–20 näyttelijää, joiden keski-ikä on noin 75 vuotta. Ryhmässä on edelleen mukana myös alkuperäisiä jäseniä. Kutkutus tekee kaikki näytelmänsä itse hyödyntäen näyttelijöiden laajaa elämänkokemusta.

– Ryhmään pääsevät kaikki kiinnostuneet mikkeliläiset ikäihmiset, eikä aiempaa kokemusta näytte-lemisestä tarvita. Kutkutuksen tärkein anti jäsenilleen onkin yhdessä tekeminen ja yhteen kuulumi-nen, kertoi ohjaaja Sari Mäkitalo-Tulokas.

Ikäihminen kohtaa teknologian -tallenne on tarkoitettu erilaisten ryhmien käyttöön, esimerkiksi palvelutaloille, palvelukeskuksille, vapaaehtoistoiminnan ryhmille ja eläkeläiskerhoille. Tallenteen pohjalta ryhmänvetäjä voi herättää ikäihmisiä keskustelemaan teknologian käytöstä arjessa ja pohtimaan sen mahdollisuuksia ja haasteita. Tallenteen mukana seuraa keskustelukysymyksiä, joita voi käyttää ryhmäkeskustelun tukena.

DVD-tallenne kestää 38 minuuttia, ja se on saatavilla suomen-, ruotsin- ja englanninkielisillä kuulo-vammaistekstityksillä. Tallenteen hinta on 10 euroa.

Tallenteen tiedustelut: projektisuunnittelija Hennariikka Intosalmi, puh. 050 360 1209, hennariikka.intosalmi(at)vtkl.fi

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton ja Vanhustyön keskusliiton yhteinen KÄKÄTE-projekti käynnistyi tammi-kuussa 2010. Viisivuotisen RAY-rahoitteisen projektin tavoitteena on teknologian keinoin tukea ikäihmisten hyvää arkea ja kotona asumista sekä helpottaa ikäihmisten parissa työskentelevien työtä. KÄKÄTE-projekti on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa.

Lisätietoja: projektipäälliköt Lea Stenberg, puh. 050 323 5533, lea.stenberg(at)valli.fi ja Kirsti Pesola, puh. 050 597 0069, kirsti.pesola(at)vtkl.fiTakaisin