Hyvä Ikä -messut liikuttaa kehoa ja mieltä Tampereella 27.–28.9.2012 Rollaattorikoulusta runoklinikkaan

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 23.5.2012

Ensi syyskuussa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa pidettävillä Hyvä Ikä -messuilla liikutetaan sekä kehoa että mieltä. Ensimmäistä kertaa messuille toteutettava Runoklinikka kirjailijavieraineen tarjoaa hyvää oloa ja terveyttä runoudesta. Liikuntatorilla voi osallistua rollaattorikouluun.

Rollaattori tuo apua liikkumiseen vain, jos sitä osaa käyttää. Liikuntatorin Rollaattorikoulu havainnollistaa rollaattorinkäyttäjän arkisia esteitä. Osallistuja lähtee radalle kotoaan, nousee bussiin, istuu penkille, ylittää kynnyksiä ja avaa ovia. Tie voi olla kalteva ja liukas ja alusta upottavaa sepeliä. Lisähaastetta syntyy, jos ilta hämärtää, on kaihi tai muu näkövamma. Erityisillä simulointilaseilla saa tuntumaa näkövammaisen liikkujan tilanteeseen.

Rollaattorikoulussa avustavat Tampereen kaupungin liikuntatoimen ohjaajat, ja paikalla on palvelubussien kuljettajia. Radalla järjestetään myös haastekilpailuja juontajanaan Pertti Ukkola.

Lisäksi Liikuntatorilla esitellään erilaisia veteraaniurheilulajeja. Kaatumisen ohjauspisteessä saa ohjausta tasapainon ja kaatumisen hallintaan. Pisteessä on myös puristusvoiman mittausta, tasapainotestejä ja reisien lihasvoiman mittausta.

Tuo tekstisi runoklinikalle

Kirjallisuus, erityisesti runous, on näyttävässä osassa messuilla. Ohjelmalavan juontajina toimivat kirjailijat Tuula Korolainen ja Riitta Tulusto. Torstaina 27.9. palkitaan myös ensimmäisen yli 60-vuotiaille kirjoittajille suunnatun Hyvän iän hyväksi -runokilpailun voittajat.

Uusi Runoklinikka tarjoaa ”Hyvää oloa ja terveyttä runoudesta” - teemalla ohjausta runonkirjoittajille. Paikalla opastamassa ovat runoilijat Risto Ahti, Tuija Välipakka ja Kristiina Wallin. Osastolla on myös useita kirjailijahaastatteluita, ja haastateltavina mm. runoilijat Kirsi Kunnas, Pekka Kejonen, Torsti Lehtinen, Anne Hänninen, Liisa Laukkarinen, Juha Siro sekä omakustannerunoilijoita.

Kirjanmyyntitorilta voi tehdä löytöjä ja runovinkkaajaan suosituksesta löytää uutta, mielenkiintoista luettavaa.

Stailausta, politiikkaa ja maistuvia ideoita

Suosittu Toimiva Keittiö jatkaa messuilla, nyt uudella Hyvä Ruoka teema-alueella. Kati Nappa valmistaa ajankohtaisia ja teeman mukaisia herkkuja yhdessä kutsuvieraidensa kanssa.

Ohjelmalava tarjoaa monenlaista viihdykettä ja asiaa. Lavalla nähdään mm. keppijumppaa, seniori- ja countrytanssia sekä ikälatinobicia. Mummon Kammarin vapaaehtoistyöntekijät esittävät Muistojen muotinäytöksen, jossa tarinoidaan aidosti ja iloisesti vanhoissa vaatteissa. Stailauskoulussa havainnollistetaan, miten jokainen voi tuoda parhaat puolensa esiin.

Messujen avajaisissa torstaina 27.9. juhlapuheen pitää europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Hänen aiheenaan on "Ihmiselle kuuluvat samat oikeudet kaiken ikäisenä". Avajaisten musiikista vastaa Lauletaan Viittoen -kuoro, jonka kokoonpanossa on haitarinsoittaja, ääneenlaulaja, kuoronjohtaja ja viittoen laulajia.

Kunnallisvaalien alla lavalla järjestetään myös paneelikeskustelu, jonka juontaa televisiostakin tuttu toimittaja Tarmo Ropponen. Mielipiteitään vanhustenhuollosta esittävät kansanedustajat Mikko Alatalo (kesk.), Leena Rauhala (kd), Hanna Tainio (sd), Oras Tynkkynen (vihr.), Sofia Vikman (kok.) ja Pertti Virtanen (ps) sekä Tampereen kaupunginvaltuutettu Sirkkaliisa Virtanen (vas.).

Messujen ohessa järjestetään useita ajankohtaisia seminaareja alan ammattiväelle. Näytteilleasettajat kertovat tuotteistaan, palveluistaan ja alan uutuuksista messualueen tietoiskupisteessä.

Hyvä Ikä ja Hyvä Ruoka
Tampereen Messu- ja Urheilukeskus 27.–28.9.2012

Avoinna to - pe klo 9 - 17.
Lippujen hinnat: Aikuiset 12 €, eläkeläiset ja opiskelijat 10 €, ryhmät (väh. 10 henkilöä ryhmässä) 7 € / hlö. Vammaisen henkilön avustaja pääsee veloituksetta sisään. Pysäköinti: 4 € sisältä ostettaessa, 6 € ulkoa ostettaessa. Inva P-kortilla pysäköinti on maksuton.

Messut järjestävät yhteistyössä Expomark Oy, Invalidiliitto ja Vanhustyön keskusliitto.

Lisätietoja:
projektipäällikkö Marjut Suoniemi, Expomark Oy marjut.suoniemi a expomark.fi, puh. 010 830 0810

www.hyvaika.fiTakaisin