Teknologiaa ikäihmisten tarpeisiin

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 29.9.2010

Miten teknologia voisi entistä paremmin tukea ikäihmisten hyvää arkea ja kotona asumista? Entä miten se voisi helpottaa ikäihmisten kanssa työskentelevien työtä? Muun muassa näitä asioita nostaa esiin Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton ja Vanhustyön keskusliiton yhteinen KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle kätevä teknologia -projekti).

- Erilaista tekniikkaa on jo olemassa, mutta se ei useinkaan palvele ikääntyneiden, heidän omaistensa tai hoitohenkilökunnan tarpeita käytännössä. Esimerkiksi aivan tavalliset laitteet, kuten kännykkä tai kaukosäädin ovat monille ikäihmisille hankalia käyttää. Helppokäyttöinen teknologia mahdollistaa monen ikääntyneen kotona asumisen, mitä toivovat niin kuntien päättäjät kuin ikäihmiset itse. Esimerkkeinä voisi mainita vaikkapa ateria-automaatin tai Hyvinvointi-tv:n, kertovat projektipäälliköt Kirsti Pesola ja Lea Stenberg.

KÄKÄTE-projekti on esillä Hyvä Ikä -messuilla Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 30.9.–1.10.Vanhustyön keskusliiton osastolla 106. Messuosastolla esitellään muun muassa projektin keväällä avattuja verkkosivuja www.ikateknologia.fi. Lisäksi KÄKÄTE-projekti järjestää messuilla joukon kiinnostavia ikäteknologia-alan tapahtumia:

Ikäihmisten käyttäjälähtöinen teknologia -seminaarissa 30.9. kerrotaan onnistuneista, ikäihmisten arkea aidosti helpottavista teknologiaratkaisuista sekä pohditaan teknologian merkitystä ikäihmisille.

Tilaisuudessa Paro-robottihylje ensimmäistä kertaa Suomessa – robotista tukea muistisairaalle? 30.9. esitellään Tanskassa käytettyä ja tutkittua japanilaista Paro-robottihyljettä ja sen hyödyntämistä muistihäiriöisten henkilöiden hoidon tukena.

KÄKÄTE-projektin ja VTT:n yhteistyössä järjestämillä HOPEAMARKKINOILLA 1.10. kysytään, miksi senioreiden tarpeet eivät kiinnosta tuotekehittäjiä ja markkinoita.

Tiiviin tietopaketin projektin toiminnasta tarjoaa tietoisku 30.9. otsikolla Ikäihmisten käyttäjälähtöinen teknologia.

Lisätietoja: Projektipäällikkö Kirsti Pesola, puh. 050 597 0069, kirsti.pesola a vtkl.fi tai projektipäällikkö Lea Stenberg, puh. 050 323 5533 lea.stenberg a valli.fi.Takaisin