HOPEAMARKKINAT – Miksi senioreiden tarpeet eivät kiinnosta tuotekehittäjiä ja markkinoita?

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 29.9.2010

Ikäihmiset ovat kasvava kuluttajaryhmä, jolla on monenlaisia tarpeita ja toiveita esimerkiksi kodinkoneiden, tietotekniikan ja muun teknologian käytön suhteen. Enimmäkseen saatavilla kuitenkin on tuotteita, jotka sopivat vain tarkat aistit, hyvät käsivoimat ja rutkasti sorminäppäryyttä omaaville (nuorille) ihmisille.

- On hämmästyttävää, miten vähän ikäihmisten lukumääräisesti ja ostovoimallisesti suuri joukko huomioidaan tuotteita ja palveluja tarjottaessa. Ajatelkaamme vaikka kauppojen uusia maksupäätteitä, puhumattakaan älypuhelimista tai tietokoneohjelmista. Esimerkiksi maksupäätteiden käyttäminen on monelle ikäihmiselle todella haasteellista. Se vaatii tarkkaa näköä ja hienomotoriikkaa sekä nopeaa uusien asioiden omaksumista ja reaktiokykyä, toteavat projektipäälliköt Kirsti Pesola ja Lea Stenberg.

- Teknologiaa kehitettäessä tarvitaan ymmärrystä siitä, mitä on tulla vanhaksi modernissa yhteiskunnassa. Ainoastaan toimintakyvyn rajoitteiden huomioon ottaminen fyysisellä tasolla ei riitä, vaan on katsottava kokonaisvaltaisesti ihmisten elämää. Ikääntymistä koskevaa monipuolista tietoa on otettava tehokkaasti mukaan tuotteiden suunnittelu- ja kehitysprosesseihin, korostaa erikoistutkija Jaana Leikas.

Ikäihmisille, ammattilaisille ja median edustajille suunnatussa keskustelutilaisuudessa pureuduttiin ikäteknologia-alan eturivin asiantuntijoiden johdolla erityisesti asumiseen, tietoteknologiaan ja teknologian kehittämiseen. HOPEAMARKKINAT pidetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa Hyvä Ikä -messujen yhteydessä. Tilaisuuden järjestivät Vanhustyön keskusliiton ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton yhteinen KÄKÄTE-projekti (Käyttäjälle kätevä teknologia -projekti) ja VTT. KÄKÄTE-projektin tarkoituksena on järjestää jatkossakin HOPEAMARKKINAT-keskustelutilaisuuksia ikäteknologiaan liittyvistä teemoista.

Lisätietoja: Erikoistutkija Jaana Leikas, puh. 020 722 111, jaana.leikas a vtt.fi, projektipäällikkö Kirsti Pesola, puh. 050 597 0069, kirsti.pesola a vtkl.fi tai projektipäällikkö Lea Stenberg, puh. 050 323 5533, lea.stenberg a valli.fi.Takaisin