Vanhustyön keskusliiton messusyksy

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 31.8.2010

Vanhustyön keskusliitto esittelee toimintaansa kuntamarkkinoilla Helsingissä 15.–16.9. sekä Hyvä Ikä 2010 -messuilla Tampereella 30.9.–1.10.

Vanhustyön keskusliiton messusyksy alkaa Kuntatalolla pidettäviltä kuntamarkkinoilta. Liittoa ja sen alaisia projekteja esitellään osastolla 2.28. Lisäksi Vanhustyön keskusliiton ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton yhteinen projekti KÄKÄTE (Käyttäjälle kätevä teknolgia) järjestää kumpanakin päivänä tietoiskut aiheesta Käyttäjälähtöinen teknologia ikäihmisten kotona asumisen ja vanhustyön tukena.

Hyvä Ikä 2010 -messut

Tervetuloa tapaamaan meitä messuille osastolle 106!

Syys-lokakuun vaihteessa Tampereella yhdeksättä kertaa järjestettävään Hyvä Ikä 10 –messutapahtumaan on ilmoittautunut jo parisataa näytteilleasettajaa. Samalla ikäihmisille ja vanhustyön ammattilaisille tarkoitettu tapahtuma on laajentunut ja monipuolistunut.

Palautteen mukaan messujen parasta antia ovat ikäihmisten ja alan ammattilaisten kohtaamiset. Reipasta menoa ei tapahtumasta puutu tälläkään kertaa, sillä ohjelmalavan emännäksi on torstaina 30.9. lupautunut Pirkko Mannola, joka juontojen lisäksi ohjaa oman tuolijumppatuokion. Perjantain lavaisäntänä on Heikki Hietamies.

Messuilla on myös esillä runsaasti erilaisia liikuntamuotoja, joita voi seurata tai kokeilla itse. Messujen Liikuntatorin uutuutena on testirata, jossa on tuttuja esteitä, kuten portaita, luiskia, kaltevia pintoja, kynnyksiä, jalkakäytävän reunoja ja ovia. Rata havainnollistaa liikkumista haasteellisessa ympäristössä apuvälineiden kanssa.

Paikalla on myös erilaisia kokeilutuotteita, muun muassa sähkömopo, sähköpyörätuoli, polkupyörä ja rollaattori, ja testirataa voi kokeilla vaikkapa omalla kulkupelillään. Ohjeita turvalliseen liikkumiseen saa ammattitaitoiselta henkilökunnalta.

Paneelikeskusteluja ja seminaareja

Paneelikeskustelun ajankohtaisina aiheina ovat perjantaina 1.10. vanhusten asumispalvelut. Tarkoituksena on pohtia erilaisia vaihtoehtoja, kuten esteetöntä asumista, palveluasumisen muotoja ja kotona asumisen mahdollistavia toimintoja. Paneelin puheenjohtajana on tekniikan lisensiaatti, arkkitehti Kirsti Pesola, Vanhustyön keskusliitosta. Paneelikeskustelu alkaa ohjelmalavalla klo 13.

Vanhustyön keskusliiton ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton KÄKÄTE-projektin (Käyttäjälle kätevä teknologia -projekti) seminaarissa ”Ikäihmisten käyttäjälähtöinen teknologia” torstaina 30.9 esitellään hankkeita, jotka ovat johtaneet onnistuneeseen teknologian käyttöönottoon. Esimerkeissä kerrotaan teknologiaan liittyvistä käytännön haasteista ja niiden ratkaisuista sekä kuullaan kokemuksia maailmalta. Seminaari on tarkoitettu vanhuspalveluja tuottaville, niiden kehittämisen parissa työskenteleville ja niistä päättäville henkilöille.

Hopeamarkkinat on uusi keskustelutapahtuma, joka on avoin kaikille kiinnostuneille. Aiheena on: Miksi senioreiden tarpeet eivät kiinnosta tuotekehittäjiä ja markkinoita? Keskutelutilaisuus on perjantaina 1.10. kl0 10.30-12.30, eikä siihen tarvitse ilmoittautua etukäteen. Keskustelua virittämässä on niin teknologian asiantuntijoita kuin käyttäjiä.

Muita seminaareja messujen yhteydessä ovat Invalidiliiton ”Apuvälineillä ja esteettömyydellä lisää toimintakykyä” ja ”Tullaan toimeen - elämyksiä kansaneläkkeellä”. Lisäksi Kuuloliitto kertoo kuulon merkityksestä, vuorovaikutuksesta ja kuuloympäristöstä. Liitto järjestää messuilla yleisölle avoimia luentoja teemalla ”Pysy kärryillä”. Aiheina ovat Saitko selvää?, Seniori-säilytä kuulosi! ja Vuorovaikutuksesta virtaa. Muistiliitto ry järjestää kaksipäiväisen muistihoitajaseminaarin 29.–30.9.2010.

Hyvä Ikä 2010 pidetään 30.9.–1.10.2010 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Messut ovat avoinna avoinna to–pe klo 9–17. Messut järjestävät Expomark Oy, Invalidiliitto ja Vanhustyön keskusliitto.
Lisätietoa: www.hyvaika.fi.Takaisin