Ikääntyviin kohdistuvan väkivallan vastainen kampanjapäivä

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 14.6.2010

Suomessa vietetään tiistaina 15.6.2010 ikääntyviin kohdistuvan väkivallan vastaista kansainvälistä kampanjapäivää. Aiheen tiimoilta Suomen yhteistyöryhmä järjestää Helsingissä Esplanadin lavalla konsertin ja kampanjatilaisuuden klo 12–16.30.

Väkivallalla ja kaltoinkohtelulla tarkoitetaan tekoa tai tekemättä jättämistä, joka aiheuttaa iäkkäälle ihmiselle tarpeetonta kärsimystä, uhkaa hänen terveyttään, loukkaa hänen ihmisoikeuttaan tai vaarantaa hänen hyvinvointinsa.

Ikääntyviin kohdistuva väkivalta on suurelta osin piiloon jäävää rikollisuutta. Poliisin suorittamia perheväkivaltaa sisältäviä kotihälytyksiä oli viime vuonna 18 500, ja näiden yhteydessä oli merkkejä vanhuksiin kohdistuvasta väkivallasta. Esille tulee esimerkiksi tapauksia, joissa kotona asuvat aikuiset lapset uhkailevat ja kiristävät vanhempiaan saadakseen rahaa päihteiden käyttöön, kertoo asessori Mikko Lampikoski, joka toimi viimeksi sisäasiainministeriön poliisiosastolla erityisasiantuntijana vastuualueenaan väkivallan vähentäminen ja siihen liittyvä yhteistoiminta eri tahojen kanssa.

– Vanhuksiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ pitäisi yhä enemmän kokea positiiviseksi toiminnaksi jo siitäkin syystä, että väkivallan hoitaminen on yhteiskunnalle kallista. Puhumattakaan rikoksen kohteeksi joutuneelle koituvista haitoista, joita ei voida rahassa arvioida, Lampikoski jatkaa.

Kansainvälistä kampanjapäivää vietetään nyt viidettä kertaa International Network for the Prevention of Elder Abuse (INPEA) aloitteesta. Kampanjapäivän aikana järjestetään eri puolilla maailmaa tapahtumia, joiden tarkoituksena on nostaa ikääntyviin kohdistuva väkivalta ja sen ehkäisy huomion keskipisteeksi.

Suomessa järjestettävässä tilaisuudessa kuullaan Esplanadin lavalla musiikin ohella poliisin, tutkijan sekä järjestöjen edustajien puheenvuoroja vanhuksiin kohdistuvasta väkivallasta ja sen ehkäisemisestä. Tapahtuman juontavat Jyrki Koulumies ja Tiina Savola. Viihdettä tarjoavat muun muassa Pirkko Mannola hanuristeineen sekä yhtyeet VSOP, The Swinging Shoemakers sekä Rock Revolution.

Tapahtuman järjestää Suomen vanhusten turvakotiyhdistys ry yhteistyössä Helsingin kaupungin, Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian, Kirkkohallituksen, Poliisin, Svenska pensionärsförbundet rf:n, Suomen perus- ja lähihoitajien liitto SuPer ry:n ja Vanhustyön keskusliitto ry:n kanssa. Tilaisuuden järjestämiseen on saatu avustusta Raha-automaattiyhdistykseltä.

Lisää INPEA:n toiminnasta ja kampanjatapahtumista maailmanlaajuisesti: www.inpea.net.

Suomen tapahtumasta lisätietoja antavat Suomen vanhusten turvakotiyhdistyksestä:

Leena Serpola Kaivo-oja, 040 848 22 77
Päivi Helakallio-Ranta, 050 577 0214
etunimi.sukunimi(at)suvantory.fiTakaisin