Onko vanhus turvallisissa käsissä?

Leena Valkonen (leena.valkonen a vtkl.fi), 24.4.2009

Viime päivinä on julkisuudessa kerrottu vanhustenhoitajaan kohdistuneista rikosepäilyistä. Lehdistä on saatu lukea, että hän sai rikostuomion jo vuonna 2006. Tämän jälkeenkin hän on toiminut ammatissaan. Kuinka tämä on mahdollista?

Tieto siitä, että tuomio tuli, ei saavuttanut oikeita tahoja. Paljon vahinkoa on saattanut tapahtua. On valitettavaa, että vasta nyt on selvinnyt edes osa koko totuudesta.

Vanhustyön keskusliitto vaatii, että vanhusten hoiva- ja hoitotyössä tulee saattaa voimaan lastensuojelussa sovellettava laki työntekijän rikostaustan selvittämisestä. On tarpeen myös huolehtia siitä, että viranomaisten keskinäinen tiedonkulku varmistetaan. Työntekijöiden yksityisyyden suoja ei saisi mennä huonokuntoisten vanhusten turvallisuuden edelle. Vain siten pystymme ehkäisemään vakavien rikosten yleistymistä.

Yleisenä tavoitteena on, että vanhus voisi asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Se edellyttää, että hän saa kotiin hyvää ja luotettavaa apua. Tästä meidän on huolehdittava. Tarvittaessa lainsäädäntöä on tarkistettava.

Lisätietoja
Toiminnanjohtaja Pirkko Karjalainen, 050 636 11
Vanhustyön keskusliitto – Centralförbundet för de gamlas väl ry
www.vtkl.fiTakaisin