Ystävyyttä ja osallisuutta ryhmä- ja vapaaehtoistoiminnan avulla

Ystävyyttä ja osallisuutta ryhmä- ja vapaaehtoistoiminnan avulla

Viestintä, 14.2.2016

Ystävänpäivänä on tärkeää muistaa iäkästä omaista tai ystävää, sillä yksinäisyys on iso riski elämänlaadulle. Vanhustyön keskusliiton Senioritoiminta ja Ystäväpiiri-toiminta ovat jo vuosia kouluttaneet ammattilaisia ja vapaaehtoisia sekä järjestäneet osallistumisen mahdollisuuksia iäkkäille ihmisille myönteisin tuloksin.

Vanhustyön keskusliiton Senioritoiminta organisoi Helsingissä vapaaehtoistoimintaa, joka on suunnattu kotona asuville yli 65-vuotiaille. Vapaaehtoiset toimivat pääasiassa ystävinä ja saattaja-apuna. Vapaaehtoistoimintaan tullaan mukaan käymällä vapaaehtoistoiminnan kurssi tai sopimalla toiminnanohjaajien kanssa yksilöperehdytyksestä. Vapaaehtoistoiminnan tavoitteena on lisätä kotona asuvien ikääntyneiden ihmisten hyvinvointia ja parantaa heidän elämänlaatuaan.

Vapaaehtoistoiminnasta kerätty palaute kertoo vahvasti ystävän ja ystävyyden tarpeesta.

”Vanhusystävän tapaaminen tuo iloa sekä hänen että minun elämääni. Kun huomaa olevansa tervetullut ja odotettu, on mukava käydä häntä tapaamassa.”

”Miten riemullista olikaan käydä ensimmäistä kertaa läheisessä kauppakeskuksessa, jossa hän sai itse tehdä ostopäätöksensä ja valita ostoksensa. Hän olisi tanssinut, jos jalat olisivat kantaneet!”

”Minulla itsellänikään ei ole mikään suuri ystäväpiiri, niin tämä toiminta tuo mukavaa vaihtelua minulle työn ohella.”

”Vapaaehtoistoiminnassa mielekkäältä tuntuu yhteiset ulkoilut, päivä- tai viikkolehden yhdessä lukeminen, kahvihetket, yhdessä kaupassa käyminen ja ystävän kuuntelu hänen muistellessaan lapsuuttaan, nuoruuttaan, työelämäänsä ja muuta.”

Ystäväpiiri-toiminnasta elämäniloa

Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-toiminta perustuu ystävystymiseen ryhmässä. Ryhmissä on koulutetut ohjaajat, toiminta on tavoitteellista ja ryhmät kokoontuvat määräajan. Iso osa rymistä on jatkanut kokoontumisia omaehtoisesti varsinaisen ryhmän päätyttyä.

Vanhustyön keskusliitto on organisoinut Ystäväpiiri-toimintaa jo 10 vuoden ajan. Ystäväpiiri-toimintaa on tällä hetkellä yli 40 paikkakunnalla ja siihen on osallistunut tähän mennessä yli 7000 iäkästä ihmistä. Toimintaa toteutetaan Raha-automaattiyhdistyksen tuella.

Ystäväpiiri-toiminta on pehmeää kuntoutusta, josta on saatu kovia tuloksia, sanoo vanhempi suunnittelija Anu Jansson Vanhustyön keskusliitosta. Ryhmistä kerätyn palautteen mukaan lähes 90 % ryhmiin osallistuneista kokee yksinäisyyden tunteen lievittyneen ryhmätoiminnan aikana, ja jopa 98 % ryhmiin osallistuneista suosittelee toimintaa muille.

Palautteet kertovat Ystäväpiiri-ryhmien voimaannuttavasta vaikutuksesta:

”Kun olin yksinäinen, uudessa elämäntilanteessa, Ystäväpiiri-ryhmällä oli tärkeä ja positiivinen vaikutus päästä eteenpäin arkipäivässä.. Sain vertaistukea, sisältöä elämään ja tietoa ikäihmisten toiminnan mahdollisuuksista”

”Ja että mikäkö Ystäväpiiri-ryhmässä oli parasta? Se, että tuntui kuin oltaisiin samassa veneessä. Ja sitähän se ystävyys onkin, eikö vaan?”

Haluatko osallistua?

Yksinäisyyttä kokevat iäkkäät ihmiset voivat hakeutua ryhmiin ottamalla yhteyttä Ystäväpiiri-alueohjaajaan. Tiedot löytyvät keskusliiton nettisivuilta, samoin sivuilla ontietoa alkavista ryhmistä ja koulutuksista

Vanhustyön keskusliiton Senioritoiminta järjestää vuosittain kaksi kurssia uusille, vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille henkilöille. Kurssi sisältää neljä perehdytysiltaa ja kevään kurssi alkaa 29.2. Ilmoittautumiset 19.2.2016 mennessä soittamalla numeroon: 050 5722 829 / 050 5722 830. Tutustu kurssiohjelmaanklikkaamalla tästä. Takaisin