Suomi 100 -juhlavuosi

Suomi juhlii satavuotista itsenäisyyttään vuonna 2017. Juhlavuosi on avoin kaikille suomalaisille ja Suomen ystäville. Vanhustyön keskusliitto on saanut virallisen juhlavuoden statuksen ja toteuttaa juhlavuotta teemalla Ikäpolvet yhdessä – juurensa tuntien, toisiaan tukien.

SuomiFinland100-banneri sininen RGB 790x444 14844

Vanhustyön keskusliiton toimintaa juhlavuonna

Juhlavuoden aikana Vanhustyön keskusliitto käyttää omia viestintäkanaviaan täysimittaisesti viestiäkseen liiton jäsenistön tekemän työn saavutuksista iäkkäiden ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi, vanhustyön kehittämisestä, osallistumisen mahdollisuuksista sekä ikäpolvien välisestä vuorovaikutuksesta. Keskusliitto kannustaa jäsenyhteisöjään ja muita yhteisöjä järjestämään juhlavuoden aikana eri ikäpolvien välistä yhteistä toimintaa ja tilaisuuksia kaikenikäisten vuorovaikutuksen vahvistamiseksi.

Käytännönläheisiä toimintaesimerkkejä ja -vinkkejä ikäpolvitoimintaan

Juhlavuoden vietossa tuodaan esiin keskusliitossa vuosina 2011–2013 toteutetun hankeen Elämänkulku ja ikäpolvet tuloksia ja levitetään hankkeessa kehitettyä ”Neljän polven treffit” ideologiaa käytäntöön. Vinkkejä toiminnan sisällöiksi löytyy keskusliiton nettisivuilla olevasta julkaisusta Neljänpolven treffit – Ikäpolvitoiminnan opas ja taustatietoa aiheelle tutkimusjulkaisusta Ikäpolvien taju – Elämänkulku ja ikäpolvet muuttuvassa maailmassa.

Neljän polven treffit ovat eri-ikäisten monimuotoisia tapahtumia ja yhteistä toimintaa. Kaiken ikäiset voivat esimerkiksi liikkua, leipoa tai laulaa eli harrastaa urheilua, ruokakulttuuria tai taidetta yhdessä. Oppaassa on eri yhteisöjen tuottamia toimintaesimerkkejä ja -vinkkejä ikäpolvitoiminnan järjestämiseksi. Tutkimusjulkaisussa puolestaan elämänkulkuun, ikään ja ikäpolviin liittyviä kysymyksiä pohtivat tutkijat ja eri ikäpolviin kuuluvat ihmiset.

Vanhustenviikon teemana Ikäpolvet yhdessä

Suomi 100 vuotta ohjelman teema on erityisesti näkyvissä lokakuussa vietettävän valtakunnallisen Vanhustenpäivän ja -viikon vietossa sekä materiaalien sisällöissä. Vanhustenviikon teemana vuonna 2017 on Ikäpolvet yhdessä. Liiton tuottama suunnittelulehti ja juliste valmistuvat käyttöön jo vuoden alussa. Kampanjan avulla kannustetaan eri yhteisöjä, kuntia, seurakuntia, järjestöjä ja organisaatioita järjestämään yhdessä tapahtumia ja toimintaa, joissa iäkkäät ihmiset ovat keskeisesti osallisina.

Vanhustenpäivä on 1.10.2017 ja Vanhustenviikkoa vietetään 1.-8.10.2017. Vanhustenpäivän valtakunnallinen pääjuhla pidetään vuonna 2017 Hämeenlinnassa.

Vanhustenviikolla tiistaina 3.10. järjestetään myös kansallinen SeniorSurf-päivä, jossa tavoitteena on kannustaa iäkkäitä ihmisiä tietotekniikan pariin matalan kynnyksen opastuksen avulla. Keskusliitolla on Vahvike-aineistopankki, jonne tuotetaan Yhdessä-teemalla uutta materiaalia oppimisen ja osallisuuden edistämiseksi. 

Jos ikä erottaa, toiminta yhdistää!

Yhteistä toimintaa ikäihmisten palvelukeskuksissa tai lasten päiväkodeissa voi olla esimerkiksi: 

  • avointen ovien päivät tutustumisen mahdollistamiseksi
  • toimintatuokioita: musiikkia, maalausta ja liikuntaa
  • retkiä metsään (marjastus, sienestys), kirjastoon, museoon, teatteriin tai konserttiin
  • tarinapajoja (aiheet vaikka lähiympäristöstä)
  • omia konsertteja, taidenäyttelyitä tai pienoisnäytelmiä
  • vanhojen valokuvien ja/tai esineiden näyttelyitä
  • haastatteluja ikäihmisten historiasta, perinteistä ja omasta elämästä
  • tuokioita nykypäivän tekniikan parissa (kännyköitä, tietokoneita, digikameroita)
  • perinneruokapäiviä, jossa ruokia maistellaan ja ikäihmiset kertovat lapsuutensa ruokailutavoista ja ruoan valmistuksesta
  • neljän polven ruokahetkiä
SuomiFinland100-banneri sininen RGB 790x444 14844

Ohjelmaan voi jättää omia ideoita aina syksyyn 2017 saakka.

Lisätietoja Suomi 100 ohjelmasta ja sen alla toimivista hankkeista ohjelman nettisivuilla.