SeniorSurfin takana on yhteistyöverkosto

SeniorSurfia koordinoi Vanhustyön keskusliitto. Onneksi tätä työtä ei tarvitse tehdä yksin, vaan apuna on suuri joukko alan ammattilaisia. SeniorSurf-teemapäivää järjestävät lukuisat tahot ja opetus- ja markkinointimateriaaleja sekä vaikuttamistoimintaa suunnittellaan yhteistyössä useiden kumppaneiden kanssa. Alla lueteltuna muutamia heistä.

ENTER ry – tietotekniikan opastusta ja vertaistukea senioreiden ehdoilla 

ENTER ry on pääkaupunkiseudulla toimiva viestintätekniikasta ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneiden ikäihmisten yhdistys. Jäsentoimintamme samanhenkisten ihmisten parissa sisältää koulutusta ja jäsenretkiä. Yhdistyksessämme on tällä hetkellä noin 700 jäsentä, joista osa toimii vapaaehtoisina vertaisopastajina. Opastamme senioreita käyttämään tietotekniikkaa ja verkkopalveluja arjen toiminnoissa sekä hyödyntämään kännyköiden monipuolisia toimintoja. Annamme henkilökohtaista ja maksutonta opastusta viikoittain monissa pisteissä eri puolilla Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua.

Yhteystiedot:
Tiina Etelämäki, p. 050 3748 645, enter.tiina(at)gmail.com
www.entersenior.fi

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry /Pensionärsförbundens intresseorganisation PIO rf 

EETU on kuuden valtakunnallisen eläkeläisjärjestön yhteistyöelin. Sen jäsenjärjestöt ovat Eläkeliitto, Eläkeläiset, Eläkkeensaajien Keskusliitto, Kansallinen senioriliitto, Kristillinen Eläkeliitto ja Svenska pensionärsförbundet. Järjestöjen yhteinen jäsenmäärä on 300 000. Vuonna 2015 puheenjohtajajärjestö on Svenska pensionärsförbundet. Eläkeläisjärjestöt ovat jo perinteisesti toimineet aktiivisesti omien yhdistystensä kautta tietotekniikan levittämisessä ikäihmisten käyttöön.

Yhteystiedot:
Berit Dahlin, berit.dahlin(at)spfpension.fi
www.eetury.fi 

HelMet-kirjastot

HelMet on pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko (Helsinki Metropolitan Area Libraries). Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastot. HelMet-kirjaston asiakkaalla on käytössään yli 60 olohuonetta, palveluksessaan 900 henkilöä ja kalenteriin voi merkitä kirjaston tarjoamia tapahtumia vaikka vuoden jokaiselle viikolle. Tavoitteena on tehdä asiat asiakkaalle helpoiksi. Voit surffata verkkopalveluissa ja aineistot kuljetetaan lähikirjastoosi. Kysymyksiisi saat nopean vastauksen niin kasvotusten kuin sähköisestikin. Helmet kirjastot palvelevat yli miljoonaa pääkaupunkiseudun asiakasta.

Kirjastoista saat apua ja tukea surfailun ja tietoyhteiskunnan edellyttämien kansalaistaitojen haltuunottoon. Kirjastot tarjoavat sekä ryhmä- että yksilöopastuksia. Kaikki opastukset ovat ilmaisia. Niihin pääsee ilmoittautumaan joko verkon kautta tai paikanpäällä kirjastoissa. Opastustarjonta on monipuolinen, voit myös saada opastusta tietokoneen, internetin, sosiaalisen median ja sähköpostin käyttöön tai tekstin, kuvien ja taulukoiden käsittelyyn. Kirjaston laitteilla voit myös muuttaa vanhat vhs-videosi dvd-muotoon. Tarjolla on myös erilaisiin atk-laitteisiin perehdyttävää ohjausta läppärikerhojen ja -tohtoreiden palveluna, tietoiskuja, teematyöpajoja jne. 

Tutustu kurssi ja opastuspalvelujen tarjontaan ja opastuskalenteriin
Opastajina toimivat kirjastojen oma, ammattitaitoinen henkilökunta ja lisäksi mm. vapaaehtoiset seniorit (mm. Enter ry) tarjoten vertaistukea atk-laitteiden ja kännyköiden käyttöön. Yhteistyötä tehdään myös työväenopistojen kanssa.

Älä jää yksin: Kysy meiltä -verkkopalvelut auttavat alkuun. Kirjasto vastaa verkkojen yli pikana. Kun jätät kysymyksesi johonkin kirjaston verkkopalveluista, saat vastauksen yhtä helposti kuin kaverilta.

Yhteystiedot:
Lea Kuusirati, p. 050 321 4138, lea.kuusirati(at)hel.fi
www.helmet.fi

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveysvirasto

Palvelukeskusten palvelut ja toiminta on tarkoitettu eläkeläisille ja työttömille.

Toiminnan muotoja ovat mm. virkistys- ja harrastustoiminta kuten kädentaidot, opintopiirit ja muu ryhmätoiminta, liikunta, ohjelmallinen toiminta, retket ja hengellinen toiminta, sekä vertaistuelliset ryhmät, vapaaehtoistoiminta ja sosiaali- ja terveysneuvonta. 

Yhteystiedot:
Tuuli Pekkala, p. 09 310 44516 tuuli.pekkala(at)hel.fi
Helsingin kaupungin palvelukeskukset

Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopisto

Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopisto on jo lähes sata vuotta tarjonnut aikuisille yleissivistävää koulutusta ja harrastusmahdollisuuksia. Opistossamme voivat opiskella kaikki yli 16-vuotiaat asuinpaikastaan riippumatta. Vuosittain noin 70 000 kurssilaista osallistuu opetukseemme. Lukukausittain ohjelmassamme on noin 2 500 erilaista kurssia.

Työväenopistolla järjestetään vuosittain satoja luentoja, konsertteja, näyttelyitä ja tapahtumia. Suurin osa näistä tilaisuuksista on maksuttomia eikä niihin tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Yhteystiedot:
Juhana Mykrä, p.050 567 2076, juhana.mykra(at)hel.fi
www.hel.fi/tyovaenopisto

SenioriVerkko – hyvinvointia mobiilisti

SenioriVerkko-projektin päätavoitteena on edistää iäkkäiden toimintakykyä sekä osallisuutta tieto- ja viestintätekniikan kautta. Projekti kuuluu Vanhustyön keskusliiton koordinoimaan STEA:n Eloisa Ikä -avustusohjelmaan. Tieto- ja viestintätekniikka on hauskaa, hyödyllistä ja tuo iäkkäänkin elämään uusia ulottuvuuksia. SenioriVerkko-projekti viestittää, että hyvinvointia voidaan luoda tieto- ja viestintätekniikan kautta. 

Yhteystiedot:
Minna Piispanen, p.045 862 2773, helykoti.piispanen(at)helyry.com
www.senioriverkko.com

Yleiset kirjastot valtakunnallisesti: Kirjastot.fi ja Kirjastokaista.fi

Kirjastot.fi on valtakunnallisesti toimiva verkkopalvelujen kokonaisuus. Sen avulla tavoittaa kaikki Suomen kirjastot. Kirjastot.fi tarjoaa myös sisältöjä verkossa: apua tiedonhakuun, kirjastoalan ammattipalveluita sekä kirjallisuuden, musiikin, lasten ja nuorten verkkopalveluja. Kirjastot.fi:n rahoittaja on opetus- ja kulttuuriministeriö.

Yhteystiedot:
Päivi Litmanen-Peitsala, p.040 334 9483, paivi.litmanen-peitsala(at)kirjastot.fi
www.kirjastot.fi

Tampereen kaupunginkirjasto

Tampereen kaupunginkirjastoon kuuluu pääkirjasto, lehtilukusali, 14 lähikirjastoa, kaksi kirjastoautoa sekä kirjaston koti- ja laitospalvelut, sekä kaksi tietotoria. Pirkanmaan kirjastojen yhteisestä PIKI-verkkokirjastosta asiakas voi hakea ja varata teoksia, sekä uusia lainoja. Verkkokirjastoon on myös koottu runsaasti lukuvinkkejä erilaisista aiheista. Kaikissa kirjastoissa on saatavana opastusta PIKI-verkkokirjaston käyttöön.

Tietotorit Hervannan ja Sampolan kirjastoissa tarjoavat asiakkaiden käyttöön tietokoneita ja opastusta niiden käytössä. Tietotorien henkilökunta päivystää koko aukioloajan auttaakseen tarvittaessa työasemien ja internetin käytössä. Tietotoreilla onnistuu myös vanhojen valokuvien, videoiden ja äänikasettien digitointi.

Tietotorit järjestävät myös vasta-alkajille suunnattuja peruskursseja tietokoneen ja internetin käytössä. Kursseilla pääsee harjoittelemaan tietokoneen ja internetin käytön alkeita rauhalliseen tahtiin tietotorien henkilökunnan ohjauksessa. Henkilökunnalta voi varata myös henkilökohtaisen opastusajan, johon voi ottaa mukaan myös oman kannettavan tietokoneensa. 

Yhteystiedot:
kirjasto.tampere.fi

ATK Seniorit Mukanetti ry

Mukanetti ry on tamperelainen yhdistys, jonka päämääränä on edistää sukupolvien välistä tasa-arvoa tietotekniikan hallinnassa ja hyödyntämisessä myös silloin, kun toimintakyky on rajoittunut. Jäseniä on toista tuhatta ja aktiivisesti toimivia vertaistukihenkilöitä kuutisenkymmentä. Mukanetti tarjoaa tietotekniikan käytön ohjausta nettipisteissä, kursseilla ja kaikille yli 50-vuotiaille. Jäsenille on tarjolla myös kotituutoripalvelua.

Mukanetin kursseilla oppiminen on aktiivista ja rauhallista: vertaisohjaajat ovat opettajan apuna, jotta kaikki saavat iloa oppimisesta erilaisista lähtötaidoista riippumatta. Peruskursseilla lähdetään aivan alkeista, muut kurssit vaihtelevat kausittain: aiheina esim. internetin käyttö, tietoturva, sähköposti, kuvankäsittely, tietojen tallentaminen. 

Mukanetilla on oma nettipiste MukaSurffi, joka on auki joka arkipäivä 10–14 kaikille yli 50-vuotiaille, jotka voivat siellä käyttää nettipisteen koneita tai omaa kannettavaa konettaan vertaisohjaajan avustamana tai saada opastusta kännykän käyttöön. Muita neuvontapisteitä on yli kymmenen palvelutaloissa ja kirjastoissa Pirkanmaalla.

Yhteystiedot:
Eija-Riitta Kortesluoma, p.040 563 2676, tikapuut(at)mukanetti.net
www.mukanetti.net

Savonetti ry

Seniorien ATK-yhdistys Savonetti on vapaaehtoistoimintaan perustuva sitoutumaton yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää Kuopion alueella seniori-ikäisten valmiuksia hyödyntää tietotekniikkaa toiminnoissaan. Sopeuttamalla oppimistapahtuma ja -ympäristö ikääntyneille soveltuvaksi voidaan saavuttaa hyvinkin positiivisia tuloksia ja avata heille kokonaan uusia mahdollisuuksia. Toimintaamme kuuluu kouluttaa vapaaehtoistyöhön vertaisohjaajia eli tuutoreita, jotka auttavat ja rohkaisevat ikääntyviä hankkimaan atk-taitoja ikääntyvien ehdoilla. Jäsenille annamme puhelintukea ja järjestämme tarvittaessa kotikäyntejä.

Yhteystiedot:
Tiina Brunell, p.0400 617 534, savonetti.toimisto(a)gmail.com
www.savonetti.fi

Joen Severi

Joen Severi on vapaaehtoistoimintaan perustuva sitoutumaton senioreiden atk-yhdistys. Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää Pohjois-Karjalan ikäihmisten valmiuksia atk-taitojen oppimisessa. Yhdistys kouluttaa vertaisohjaajia eli tuutoreita, jotka auttavat ikääntyviä hankkimaan heille sopivia ja tarpeellisia atk-taitoja. Ohjausryhmät kokoontuvat viikottain yhteen opiskelemaan. Ohjaus on maksutonta.

Yhteystiedot:
Tuula Jokiranta, p.050 360 5051, severi.info(at)gmail.com
www.joenseveri.fi

Datero ry

Datero ry on Pohjanmaan maakunnassa toimiva erityisryhmille tietotekniikka- ym. palveluita tuottava yhdistys. Ikäihmisille tuotamme mm. seuraavia palveluita: tietokoneohjelmien lainausta 25 lainauspisteessä Pohjanmaan maakunnassa, lainattavien ohjelmien käytönohjausta, neuvontaa, selkokieliset tietotekniikan käyttökurssit pienryhmissä TIKAS-formaatilla, IPadin käyttöönotto- ja sovelluskoulutukset sekä äänikirjapiirit lukemisesteisille. Palveluja tuotetaan suomeksi ja ruotsiksi, ne ovat pääasiassa maksuttomia. Teemme yhteistyötä mm. Ikäkeskuksen, Aktivointi TV:n, Aivoliiton Juttutuvan sekä Parkinson- ja MS-yhdistysten kanssa.

Yhteystiedot:
Anneli Haapaharju, p.050 302 8041, anneli.haapaharju(at)datero.fi
www.datero.fi

Vanhustyön keskusliitto ry

Vanhustyön keskusliitto on maan laajin valtakunnallinen vanhustyön järjestö. Toiminta-ajatuksena on vanhusten ja ikääntyvien hyvinvoinnin sekä sosiaalisen turvallisuuden edistäminen. Keskusliittoon kuuluu noin 340 vanhusten parissa työskentelevää yhteisöä. Ne ylläpitävät muun muassa palvelutaloja, vanhainkoteja ja dementiakoteja eri puolilla maata. Yhteisöt tarjoavat myös muita palveluita, järjestävät monipuolista vapaa-ajan toimintaa vanhuksille ja ohjaavat vapaaehtoistyötä. Keskusliiton jäseninä on myös valtakunnallisia eläkejärjestöjä, potilasjärjestöjä sekä tutkimusyhteisöjä.

Vanhustenpäivä ja -viikko ovat osa Vanhustyön keskusliiton toimintaa. Vanhustenpäivä on aina lokakuun ensimmäinen sunnuntai ja sitä seuraava viikko on nimetty vanhustenviikoksi. Tarkoituksena on kiinnittää huomiota vanhenemiseen, vanhusten hyvinvointiin ja heitä koskeviin asioihin yhteiskunnassa. SeniorSurf-päivää vietetään Vanhustenviikon tiistaina.www.vtkl.fi
Vanhustenpäivä ja -viikko